El campanar de la Basílica de Castelló d'Empúries compta amb deu noves caixes niu per a xoriguer petit ( Falco naumanni), una espècie en perill d'extinció. La idea és ajudar a la reproducció. A Castelló es treballa des de fa temps en un projecte per incrementar-ne la població. És l'únic nucli urbà on es porta a terme.

Les caixes niu serviran d'aixopluc a la colònia present en aquest edifici. La col·laboració amb el Bisbat de Girona des de l'any passat ha permès la instal·lació periòdica d'aquestes estructures a la Catedral, que acull una colònia de 5 parelles. A Castelló també se'n van posar a la teulada de l'ajuntament.

La primera parella a l'església s'hi va instal·lar ara fa 4 anys i la colònia ha anat creixent sense fer-hi cap alliberament. La manca de forats on fer els nius i la competència amb altres especies com gralles i coloms va portar els tècnics a instal·lar les caixes niu provisionals a dalt el campanar l'any passat, que ara s'han renovat. Un cop s'executi la restauració d'una part de la Basílica pendent, s'instal·laran les estructures definitives per afavorir la cria de l'espècie, per fer compatible la protecció de la biodiversitat i la conservació d'aquest monument.

El programa de reintroducció d'aquesta espècie compta amb el suport de propietaris de finques, entitats, empreses i ajuntaments, que cedeixen espais i edificis segurs per a la col·locació d'estructures que afavoreixin el creixement de l'espècie. L'objectiu és evitar un fàcil accés dels depredadors als nius, per minimitzar danys a les colònies de cria.

La feina conjunta ha permès aconseguir l'establiment de dues poblacions en constant increment, una als secans de la plana de Lleida i una altra a l'Alt Empordà, segos han informat des del Departament de Territori i Sostenibilitat. A Lleida, durant el 2017 s'han comptabilitzat 53 parelles reproductores, 2 més que l'any anterior, i a Girona, 44 parelles, 11 més que el 2016.

Un 13% més de parelles

D'aquesta manera, la població a Catalunya ha registrat el 2017 un increment de prop del 13% del nombre de parelles respecte de l'any anterior, i s'ha arribat a les 97, enfront de les 84 del 2016. A Catalunya el xoriguer petit es va extingir a mitjan anys 80, i des del 1989 la Generalitat ha treballat per alliberar a la natura exemplars criats en captivitat, i recuperar la seva població.

Així, gràcies al programa que es duu a terme al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa, cada any s'alliberen prop d'un centenar d'exemplars, la qual cosa ha permès restablir la població a Catalunya. Concretament, l'any passat es van alliberar 57 pollets nascuts al Centre, mitjançant la tècnica de l'alliberament assistit ( hacking) en dos indrets diferents: a l'Albera i al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

Espècie migratòria

El xoriguer petit és una espècie migratòria, present a Catalunya bàsicament durant la temporada d'estiu, coincidint amb l'època reproductiva. Arriba a les zones de cria a finals de febrer i hi roman fins a mitjan setembre.