L'Ajuntament de Roses ha fet una nova modificació al planejament per ajustar-se a la normativa i resoldre problemàtiques després de dos anys amb el POUM anul·lat. L'objectiu principal ha estat el de garantir les terrasses de locals de restauració o comercials a la part baixa d'algunes edificacions de Santa Margarida. El PSC va demanar durant l'aprovació que s'avanci per disposar del nou planejament.

L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, posava de manifest durant el debat previ a l'aprovació que una de les conseqüències d'anul·lar el POUM és que actualment es regeixen pel planejament de 1993.

I tal com va informar fent referència al document del text refós «es produeixen alguns desajustaments en l'aplicació del planejament amb la realitat física i l'aplicació de la normativa». La normativa ha quedat en alguns casos desfasada de la realitat que es viu. Els canvis han de resoldre això.

En concret, un dels punts al qual es fa referència és el «debat sobre els usos i activitats admissibles en els espais lliures d'edificació» regulats el 1993 amb relació «a la col·locació, en aquests espais, de terrasses amb taules i cadires i de mobiliari vinculat a les activitats de restauració i comercials implantades en els baixos de finques qualificades» com a «vivendes plurifamiliars aïllades» que estan ubicades sobretot a Santa Margarida.

Fins ara hi havia limitacions. Segons la proposta de modificació els admesos eren jardins, piscines i usos esportius.

En el text refós nou aprovat s'estableix que els espais que siguin «contigus a establiments comercials i/o de restauració implantats legalment en locals situats a la planta baixa dels edificis, s'admet l'ús que li correspon en l'establiment contigu i per tant s'admet la col·locació de mobiliari, tal com a expositors, taules, cadires i para-sols» i comptables amb l'ús de jardí.

Un municipi turístic

En el document es posa de manifest que una de les activitats principals de temporada en els municipis turístics són les de restauració i comercials perquè «són una demanda dels estiuejants i un benefici per al municipi, tant per als establiments i la hisenda pública com per l'ocupació que genera».

En aquest sentit s'assenyala que «la seva importància econòmica i transcendència social justifiquen l'assignació, en els espais lliures d'edificació, de les zones turístiques comercials, d'esbarjo i restauració, de regles clares per l'autorització de terrasses amb taules i cadires i mobiliari vinculades sempre a les activitats de restauració i comercials implantades legalment». Es considera que «és una qüestió que presenta un interès públic evident».

La modificació garanteix les terrasses a la urbanització pero evidencia la necessitat de disposar d'un planejament actualitzat. Hi ha diversos projectes com la zona industrial que depenen del nou document.

El regidor del PSC Toni Rodriguez va demanar «anar avançant en un POUM que resolgui i comencem a parlar d'altres coses».

Anul·lat de fa dos anys

El Tribunal Suprem de Justícia va anul·lar a principi de 2016 el POUM donant la raó a un grup d'un centenar de veïns contraris a les previsions urbanístques a una zona de Santa Margarida. En concret, en aquella sentència es parlava d'un àmbit a tocar Mas Matas on es permetia urbanitzar fins a 750 habitatges. A banda d'altres consideracions, el TSJC va concloure que no s'havia tingut en compte que són terrenys inundables.