Arrenca l'Any Fages de Climent amb l'objectiu de donar a conèixer l'autèntica dimensió de l'escriptor figuerenc amb motiu del 50è aniversari de la mort de Carles Fages de Climent i amb l'objectiu de situar la figura i l'obra en el cànon literari català del segle XX. L'autor va néixer i morir a Figueres, però és enterrat a Castelló d'Empúries.

Durant la presentació que es va fer ahir a Barcelona, Mariàngela Vilallonga, en representació de la Institució de les Lletres Catalanes, va explicar que l'objectiu de l'Any Fages és «donar a conèixer l'escriptor més enllà de l'Empordà».

Per la seva banda, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va destacar que des del 2014 s'està treballant per celebrar l'any Fages de Climent i «el que volem és situar l'escriptor al lloc on es mereix dins el panorama literari català». Al seu torn l'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, va agrair al Govern que hagi declarat el 2018 Any Fages de Climent i «considera que aquest any ha de servir per donar a conèixer l'escriptor i la seva obra a tots els Països Catalans».

La commemoració té com eixos principals la publicació i difusió de la seva obra, tant inèdita com noves edicions i difusió de la seva figura en els cercles acadèmics, en l'àmbit escolar i entre el públic en general. Per això, durant aquest any està prevista la catalogació, digitalització i exposició del fons de l'escriptor, la celebració de premis literaris, conferències, accions en biblioteques, exposicions i itineraris literaris, entre d'altres.

El comissari de l'Any Fages de Climent, Jordi Canet, va explicar que un dels inconvenients és la gran quantitat de peces inèdites que té i que «publicar-los és un dels objectius».