La Junta Rectora del Parc Natural del Cap de Creus ha decidit traslladar la seva seu del Monestir de Sant Pere de Rodes del Port de la Selva, a Vilajuïga (Alt Empordà). A partir d'ara s'ubicarà a l'antic Centre d'Acolliment Turístic (CAT), un equipament construït fa anys i de gestió municipal que es troba just a l'entrada de la localitat. De fet, des de la junta destaquen la bona situació geogràfica que tindrà la nova seu pels visitants. I és que l'edifici es troba situat en un punt "idoni", tant per arribar al Parc Natural del Cap de Creus, com per fer-ho al de l'Albera o al dels Aiguamolls de l'Empordà. Per aquest motiu, disposarà també un punt d'informació de la zona. A més, està previst que la nova seu aculli també un projecte pilot de bones pràctiques en la gestió de residus als espais naturals.

Tot plegat gràcies a un acord entre l'Ajuntament de Vilajuïga i el Departament de Territori i Sostenibilitat, que està previst que es formalitzi en breu, i que d'aquesta manera retornarà a l'ús públic un equipament que va representar una important inversió per la Generalitat en aquest municipi alt-empordanès. Tot i que l'edifici es troba en bon estat caldrà fer-hi algunes obres per tal de poder adequar els despatxos previstos. Amb tot, des de la junta esperen poder obrir un punt d'informació temporal a la nova seu durant les vacances de Setmana Santa, en les que s'espera una important quantitat de visitants.

Des de la seva creació l'any 1998 el Parc Natural del Cap de Creus ha tingut la seu al Monestir de Sant Pere de Rodes. La decisió de canviar-la al nou espai de Vilajuïga ha estat com a conseqüència de la necessitat de buscar un lloc més accessible, millor ubicat geogràficament i que alhora tingui entitat pròpia. Tot i el canvi, el monestir mantindrà un punt informatiu.

Centre de gestió de residus

Una de les particularitats del nou equipament és que funcionarà com a centre pilot demostratiu de la prevenció i la gestió de residus als Parcs Naturals de Catalunya. L'objectiu d'aquesta iniciativa és promoure una adequada conscienciació i gestió de les deixalles entre els visitants i contribuir a la protecció del patrimoni natural i la biodiversitat que representen aquests espais.

Des de la junta consideren que l'enclavament del centre - ubicat al mig de tres espais naturals protegits - farà que tingui una una notable incidència en aquest aspecte.