L'escultura El llançador de Llampaies ha desaparegut aquesta matinada de la plaça de Llampaies, un dels nuclis de Saus-Camallera-Llampaies. La peça, de bronze i 80 quilos de pes, és obra de l'artista Mercè Riba, veïna del poble. La divisió d'investigació criminal dels Mossos d'Esquadra de la comissaria de Roses l'ha localitzat poques hores més tard a un establiment de ferralla de Figueres. Poc després, a primera hora d'aquesta tarda, els agents dels mossos d´esquadra han detingut el presumpte autor dels fets que seria un home de nacionalitat espanyola, de 37 anys i veí de Figueres. L´home passarà a disposició del jutjat d´instrucció en funcions de guàrdia de Figueres les properes hores. L'Ajuntament la va comprar per 16.000 euros.

La regidora Montse Torrent ha explicat que a les vuit del matí "un veí que sortia del poble ha vist que faltava l'escultura". El petit nucli té pocs habitants i fins ara ningú ha informat que hagués sentit res estrany.

L'escultura fa deu anys que estava situada en aquest punt. Creada amb bronze i ferro té unes mides de 150 centímetres d'alçada per 40 d'amplada i 124 centímetres de llargada. Es pot veure un home fent un llançament. El conjunt pesa uns 80 quilos i estava ancorada a terra amb una barra de quatre o cinc centímetres.

La regidora ha explicat que s'ha posat la denúncia a la comissaria dels Mossos de l'Escala a primera hora del matí. Des de Mossos han informat que ha estat localitzada a un centre de ferralla de Figueres.

Per les dimensions de l'obra, diu Torrent, creuen que han participat en el robatori més d'una persona. Han forçat la fixació amb la penya de pedra i s'han endut la figura de l'atleta. L'únic que ha quedat a lloc ha estat el llamp-llança que continua fixat a la base, encara que forçat.

Mercè Riba és autora d'escultures com la de Sant Jordi i el Drac a la plaça Catalunya de Figueres o el monument a Francesc Irla de Girona, entre altres.

La regidora ha explicat que Riba, veïna de la població, ha tingut un gran disgust en conèixer els fets.

Tot i que el bronze no té un important valor al mercat, per això estaven convençuts que es voldria vendre o fondre el material.

En els darrers mesos hi ha hagut diversos robatoris a cases, ha informat l'Ajuntament, però no a béns municipals.