ERC de Llançà no comparteix "sota cap mena de concepte" la decisió del PDeCAT de mantenir un pacte de govern amb el PSC. Pels republicans és una decisió "purament estètica que no resol la qüestió de fons" i lamenten "que s'hagi prioritzat una estratègia partidista dissimulada amb un gest simbòlic".

En un comunicat, Esquerra recorda que el seu portaveu Guillem Cusí havia exigit "un gest de coherència i responsabilitat" al grup municipal del PDeCAT per tal que l'alcalde Pere Vila finalitzés el pacte de govern amb el PSC després dels fets de l'1 d'octubre i l'aplicació de l'article 155. Cusí havia ofert un escenari d'estabilitat política per la resta de la legislatura, sense entrar a govern, a canvi del trencament del pacte.

Ahir l'assemblea del PDeCAT va decidir trencar l'acord amb els socialistes pel qual els havien de cedir l'alcaldia el proper 29 de març, però sense expulsar-los del govern. Per ERC, aquesta decisió "desnaturalitza greument la responsabilitat ètica que la majoria de veïns implicats en el referèndum ens exigeixen als partits que ho vam fer possible".

A més, els republicans no amaguen l'apatia "pel que fa a la motivació de l'actual govern local" (que va expulsar Cusí de l'alcaldia amb una moció de censura) i conclouen que el PDeCAT "no ha actuat amb la mateixa responsabilitat i ha prioritzat la seva agenda partidista de pactes locals a costa d´un fals exercici de coherència".