Festival Còmic de Figueres ha convidat per al 2 d´abril cinc persones que han estat acusades de delictes d´incitació a l´odi o injúries per manifestar públicament opinions contra l´Estat, la corona o el Rei, a través de les xarxes, de programes o de cançons. A l´interior de l´antiga presó de Figueres s´hi donaran cita per debatre sobre la llibertat d´expressió Valtònyc, Pablo Hasél, Cassandra Vera, Jaïr Domínguez i Jordi Pesarrodona.

Després de l´últim espectacle de la programació del Festival, Todos a la cárcel d´Impro Barcelona, es podrà romandre a l´Antiga Presó encara una estona més per debatre sobre la lluita pels drets i les llibertats.

El raper lleidatà Pablo Rivadulla, Pablo Hasél, ha estat condemnat per l´Audiència Nacional a dos anys i un dia de presó, a més d´una multa de 24.300 euros que, si no paga, pot comportar un altre any de presó. Se l´acusa d´«enaltiment del terrorisme per injúries i calúmnies contra la Corona i utilització de la imatge del rei» i per «injúries i calúmnies contra les institucions de l´Estat» en les seves cançons i en publicacions.

Josep Miquel Arenas Beltrán, Valtònyc, ha de complir una condemna del Tribunal Suprem (TS) de tres anys i sis mesos per tres delictes: «enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes», «calúmnies i injúries greus a la Corona» i «amenaces» contra Jorge Campos.

Cassandra Vera va ser condemnada per un delicte d´«enaltiment del terrorisme» i «humiliació a les víctimes del terrorisme» per 13 tuits que va fer entre el 2013 i el 2016 sobre el president del govern franquista Luis Carrero Blanco. A principis d´aquest mes de març va ser absolta.

Per la seva part, el regidor de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona ha estat imputat per un presumpte delicte «d´odi» i «resistència greu» durant els escorcolls de la Guàrdia Civil a diferents conselleries de la Generalitat el 20 de setembre del 2017. Pesarrodona va romandre inofensiu durant unes tres hores al costat dels agents que custodiaven Governació amb un nas de pallasso posat.

Per últim, l´escriptor, presentador i humorista figuerenc Jaïr Domínguez, que acualment copresenta el programa Està passant de TV3, va ser citat a declarar a l´Audiència Nacional per un presumpte delicte «contra la Corona» amb motiu d´una entrevista a Bestiari il·lustrat del Canal 33, emès l´octubre de 2012, on apareixia amb unes pistoles de joguina simulant pràctiques de tir amb dibuixos de personalitats destacades, entre les quals hi havia el llavors rei Joan Carles I. Finalment va ser absolt.