L'Ajuntament de Figueres ha encarregat una auditoria energètica per saber l'estat de les línies elèctriques del barri del Culubret. El barri viu «dia si i dia també» talls de subministrament que comencen pels volts de les set de la tarda i que s'allarguen fins a la mitjanit. L'alcaldessa, Marta Felip, ha dit que la situació no es pot «tolerar» i exigeix a Endesa que adopti «mesures» per solucionar la problemàtica.

Felip assegura que Endesa realitza controls però creu que talls de subministrament no només es poden atribuir al cultiu de marihuana. Per determinar-ho, l'Ajuntament ha encarregat a una empresa externa una auditoria energètica que permeti tenir una radiografia exacta -i en poques setmanes- de l'estat real de les línies que abasteixen la zona.

En aquest sentit, la setmana vinent hi ha prevista una reunió amb Endesa, Ajuntament, Departament d'Indústria i d'Interior per abordar-ho. L'alcaldessa ha assegurat que els veïns es plantegen fer mobilitzacions i que el consistori entén «perfectament» les seves reclamacions. I és que els talls de llum persisteixen. Aquesta setmana se n'han produït dos com a mínim deixant un total de 87 veïns i la via pública sense enllumenat.

«Demanem a Endesa que faci les inversions necessàries, ja sigui de soterrament de línies, per acabar amb aquesta situació», insisteix l'alcaldessa.

D'altra banda, dimecres vinent se celebrarà una reunió a Girona amb el delegat territorial d'Interior, Albert Ballesta, responsables del Departament d'Indústria, Endesa i l'Ajuntament. L'objectiu de la trobada és abordar la problemàtica i buscar solucions. En aquest sentit, Felip ha dit que les reclamacions les han de fer els usuaris a títol individual i que, si no es trobés la via per resoldre la situació, el consistori oferirà assessorament als afectats per fer les peticions oportunes.

Per la seva banda, la companyia assegura que la xarxa està en «bon estat» i que el problema és conseqüència de «l'ús fraudulent» que es fa de les línies. En aquest sentit, fonts d'Endesa insisteixen que no només es deu al cultiu de marihuana sinó també als usuaris que es connecten irregularment.

Nou operatiu contra el frau

En aquest sentit, la tècnics de la companyia han realitzat aquest matí un nou operatiu al barri. En total, s'han realitzat 71 inspeccions i s'han desconnectat 15 comptadors que estaven punxats de manera fraudulenta. També han detectat quatre punts on hi podria haver plantacions de marihuana tenint en compte l'excessiu consum que registren.

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de Figueres, Héctor Amelló, ha presentat una moció exigint al govern municipi que compleixi els acords als quals es va comprometre amb els veïns de Juncària Parc Bosc, Sant Joan, el Culubret, les Vivendes del Parc i el Turó Baix-Nova Estació el març de 2017 segons els quals a l'octubre activaria les càmeres de seguretat, donaria als Mossos d'Esquadra competències compartides a la ciutat en matèria de civisme, convivència i denúncies de trànsit, exigiria a la companyia elèctrica comprovar l'estat de la xarxa subterrània i negociaria amb Vilafant i l'ACA el soterrament de la riera. Amelló demana que se celebri una assemblea oberta amb els veïns afectats, Guàrdia Urbana i Mossos.