L'Ajuntament de Figueres convocarà sis noves places d'agent de policia de la Guàrdia Urbana, dues de les quals corresponen a la convocatòria del 2017. El procés de selecció s'obrirà de forma «immediata» i es preveu que l'estiu del 2019 ja es puguin incorporar al cos.

En Junta de Govern, Figueres ja ha aprovat de moment les bases per a la selecció de dues places d'agents de la Guàrdia Urbana corresponents a l'oferta pública del 2017. A aquestes, s'hi sumaran quatre noves places d'agent que s'aprovaran en els propers dies referents a l'exercici del 2018, també en règim d'oposició lliure. «S'han de convocar immediatament perquè volem que comencin aquest any a l'Escola de Policia i les matriculacions són entre finals de maig i principis de juny», ha dit el regidor de Recursos Humans i segon tinent d'alcalde, Jordi Masquef. Es convocaran en dos processos diferents, però amb les mateixes bases.

En total seran sis agents que s'incorporaran a la Guàrdia Urbana l'estiu de l'any vinent i que supliran les quatre vacants existents en el cos. La plantilla «teòrica» és de 71 agents, però els efectius «reals» són 67, per la qual cosa el cos s'acabaria ampliant en només dos nous agents i passaria a estar format per 73 policies, sense comptar els que s'incorporaran aquest estiu quan surtin de l'Escola de Policia.

La convocatòria que es va obrir el 2016 era la primera des de la contenció estatal del 2011 que impedia augmentar la dotació del cos. Del concurs, que va celebrar les proves físiques el maig del 2017, es van escollir tres agents, que s'incorporaran al cos el pròxim mes de juny després que aquest setembre ingressessin a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya per formar-se.

Plantilla «infradotada»

La xifra òptima per a una ciutat de les dimensions de Figueres seria al voltant de 85 agents. «La plantilla està infradotada», reconeix Masquef. L'Ajuntament està mantenint converses amb la subdelegació del govern perquè autoritzin l'ampliació de la plantilla de la Guàrdia Urbana malgrat les limitacions legals quant a noves contractacions. «Hi estem parlant perquè de manera excepcional ens deixin incorporar més agents», ha explicat.

Masquef diu que és conscient que la policia local de Figueres necessita més agents però «si no ho fem, no és perquè no vulguem, sinó per les limitacions establertes pel Govern de Madrid, que ens impedeixen augmentar la plantilla».

Per poder afrontar les necessitats de la ciutat de Figueres, cada agent treballa unes 150 hores extra anuals, xifra que equivaldria a un mes més a l'any i un total de prop de 10.000 hores en el conjunt de la plantilla. A aquesta situació cal sumar-hi l'envelliment de la plantilla, amb una mitjana d'edat que voreja els 48 anys.

De la seixantena d'efectius actuals, n'hi ha quinze que poden demanar la segona activitat un cop superats els 57 anys, una realitat que fa encara més urgent l'ampliació del cos.