L'entitat Salvem l'Empordà ha tornat a demanar a la Generalitat que aturi la tramitació de la granja de porcs de Rabós d'Empordà amb capacitat per a 4805 caps de bestiar. L'empresa Ramsalt S.A està tramitant l'autorització ambiental.

Els ecologistes recorden a la Generalitat que hi ha una sentència ferma que va guanyar Iaeden-Salvem l'Empordà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el 2007 i el 2011 al Tribunal Suprem.

Salvem posa de manifest que les instal·lacions continuen sense complir els requisits que es recollien en la sentència i marquen les normatives.

El projecte es va engegar al voltant del 2003. Cinc anys més tard el TSJC va donar la raó als ecologistes que alertaven que no complia amb la normativa. La decisió es va recorre al Suprem que el 2011 va fallar a favor dels denunciants.

Ara s'està tramitant l'autorització ambiental. L'entitat ha presentat al·legacions perquè s'aturi el procés perquè l'equipament continua sense complir amb la distància de menys de 1.000 metres del nucli més proper, Mollet de Peralada, i "es manté el risc de contaminació dels rius Orlina i Merdanç".

Fa dos anys van denunciar als Agents Rurals que sospitaven que continuava funcionant de manera irregular. Han demanat l'acta per poder-la aportar al procés. "Seria un acte molt greu i irresponsable, per part de la Generalitat, si tinguessin constància de l´activitat il·legal d´una granja sense el corresponent Pla de dejeccions ramaderes pel potencial risc de contaminació d´aqüífers i d´aigües superficials", apunten des de Salvem.

Reclamen de nou una moratòria a les tramitacions de noves granges i d'ampliacions de les existents a la comarca.

La macro-granja es tramita de nou amb 4805 caps de bestiar (1300 truges reproductores, 44 truges de reposició, 5 verros i 3456 garrins de transició) i està ubicada al Mas fils de Rabós d´Empordà.

Per Salvem ens trobem amb la tendència del Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació de la Generalitat de defensar els interessos del sector porcí, per sobre de les seves reals funcions que són defensar l´interès públic i, en aquest cas, de l´aigua i de la salut humana.