Castelló d´Empúries ha reprès aquesta setmana les excavacions arqueològiques a l´entorn de la basílica. S´espera trobar més informació sobre unes restes localitzades l´any passat que serien anteriors a la creació del temple pre-romànic. Els treballs es prolongaran fins al 20 d´abril.

Els treballs es porten a terme al solar nord de la Basílica de Santa Maria. Concretament, tenen lloc al jaciment arqueològic situat a l´aparcament de vehicles de terra ubicat al costat nord de la Basílica de Santa Maria, a la base del campanar principal i a prop de la Capella de la Sang de la Basílica i del Mirador d´en Malino.

La intervenció arqueològica, dirigida per l´arqueòloga Anna Maria Puig Griessenbegrer i promoguda pel Museu d´Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, del Departament de Patrimoni Històric i Museus de l´Ajuntament de Castelló d´Empúries, suposa la continuació de l´excavació arqueològica realitzada al mateix jaciment durant la primavera de l´any 2017 i té com a objectiu aprofundir i completar els treballs de recerca històrica sobre el poblament altmedieval de Castelló d´Empúries mitjançant la metodologia arqueològica.

L´arqueòloga, Anna Maria Puig, va explicar en declaracions a Empordà TV que durant la campanya de l´any passat es van constatar tres fases d´ocupació claríssimes, totes elles relacionades amb l´ocupació del lloc com a zona de culte al voltant dels temples que hi havia hagut. Una tindria relació amb el temple preromànic amb un cementiri; una altra en relació al temple romànic amb un conjunt de sitges, i una darrera una mortització contemporània al moment de la construcció del temple romànic d´unes fases que van del segle VIII al segle XI.

El cementiri es considera que era una troballa interessant amb tombes excavades a l´argila del subsòl, segons manifesta l´arqueòloga.

El cementiri es va construir sobre unes restes anteriors que no es van poder determinar perquè quedaven just al límit de l´excavació i tenien una profunditat complexa d´excavar. Ara s´espera veure si pertanyen com se sospista a un fossat que no se sap a què atribuir-lo.

Fins al divendres 20 d´abril i durant tot el dia l´estacionament de vehicles a l´aparcament de terra del costat de la Basílica es veurà afectat parcialment fins a la finalització de l´excavació arqueològica, per la qual cosa la Policia Local senyalitzarà de forma corresponent i col·locarà tanques i senyalitzacions per prohibir l´estacionament de cotxes i vehicles a l´aparcament de terra.