Ajuntament de Castelló d´Empúries espera que el darrer dels cinc cortals de l´antiga Empuriabrava no acabi en ruïnes. L´edifici està en desús des de fa anys i el mal estat en què es troba ha comportat les queixes d´alguns veïns. Per això, l´Ajuntament ha iniciat un expedient per requerir al propietari que prengui mesures per la seguretat de les persones.

L´edifici que fa anys es va plantejar comprar avui està protegit a través del POUM, que obliga a mantenir l´estructura i només hi permet ubicar un establiment de restauració. «És l´últim que queda», admet l´alcalde, Salvi Güell, que explica que per tal de protegir-lo, el planejament vigent «diu que l´estructura s´ha de mantenir» i «si volen donar-li un ús ha de ser per destinar-lo a un establiment de restauració o hoteler».

Un pulmó verd

El mas del Trabuc o mas Llebrer té una superfície de 1.472 metres quadrats i està envoltat d´espai verd i a tocar de l´itinerari que ressegueix el Muga. Una part de l´espai verd forma part de la finca privada i la resta és municipal.

Abans de la transformació d´Empuriabrava en les prop de cinc-centes hectàrees que ocupa, cinc cortals eren les úniques construccions d´un entorn de terres humides, de sutzures i closes.

Les finques estaven dedicades a l´explotació agrícola i ramadera, sobretot a la pastura, i van anar desapareixent al mateix ritme que es desenvolupava l´actual marina. Avui queda dempeus sencer únicament el mas del Trabuc o mas Llebrer, que està en mans del propietari de l´hotel Salins. La resta eren el cortal Modaguer, el mas Moxó i el mas Vell (propietat del Marquès de Sant Mori), i el mas Torre Ribota (propietat de la família Llorens Rahola, de Roses).

El mas no amenaça ruïna, explica Güell, però sí que està molt abandonat, en mal estat, amb forats i en desús des de fa molts anys.

Els veïns es queixen que hi solen entrar persones, entre elles menors d´edat que hi accedeixen per jugar.

La situació no és nova. El 2015, un incendi va evidenciar aquest problema i es van tapiar els accessos. A l´interior es van trobar restes i estris de persones que l´aprofitaven per passar-hi la nit.

Davant les queixes i el mal estat s´han iniciat els tràmits per fer un requeriment al propietari perquè «ho mantingui en condicions». Ara s´està elaborant el pertinent informe tècnic previ al requeriment.

Un projecte d'hotel de luxe

Els propietaris havien previst fa uns anys construir un hotel de luxe a Empuriabrava. El 2008 es va anunciar que cedien la propietat a canvi d´un terreny a la mateixa zona. El mas es convertiria en un centre cívic i els propietaris invertirien vuit milions d´euros en el nou hotel.

Un any més tard, la Comissió Territori d´Urbanisme va suspendre el projecte perquè no va considerar idoni un edifici de cinc plantes en aquest punt, ja que l´entorn del mas és «el pulmó verd» de la població. L´Ajuntament té la titularitat de la major part i espera tirar-hi endavant alguna actuació de millora.

Dins el procés participatiu dels pressupostos municipals van sorgir algunes propostes que plantejaven projectes en aquest indret. Si surten com les propostes més votades es tiraran endavant. També hi ha un projecte municipal per adequar-hi senders per a promoure´n l´ús.