El cap de setmana del 28 i 29 d'abril l'Escala serà l'escenari de la 15a edició de la Marató d'Empúries, una clàssica prova que comença i acaba en el recinte arqueològic i que comptarà amb proves de 42, 21 i 10 km (diumenge) i 5 i circuit infantil (dissabte). En les proves llargues, una de les novetats d'enguany és que s'incorporarà una modalitat, la minimalista i barefoot (descalcista), destinada als corredors que van amb espardenyes o descalços, una desena dels quals presents ja en l'edició anterior.

Tanmateix, la prova reina, la marató, de 42 km, serà inclosa com a Campionat de Catalunya, una condició que recupera anys més tard i que fins a l'edició passada ho era en la mitja marató. Per a donar un salt qualitatiu a la marató, s'afegirà un servei de llebres, corredors que participen sense competir i que guien als participants a fer el temps que es proposen.

El dissabte, dia abans del plat fort, les curses infantils es dividiran en cinc categories per als nascuts entre 2005 i 2014, amb distàncies que van des dels 400 als 2.000 metres. El mateix dia, a més d'haver-hi la Fira del Corredor en el pavelló per recollir dorsals i veure productes de la zona i roba esportiva en diferents estands, per escalfar motors s'ha inclòs una ruta de 5 km que també trepitjarà les ruïnes.

En l'edició passada hi van participar, en totes les proves del cap de setmana, un total de 1.900 corredors, una xifra que des de l'organització confia que es voregi. Les inscripcions van dels 5 als 30 euros i segueixen obertes al web de la Marató d'Empúries. Aquest any, es destinarà un euro de cada inscripció a ajudar a l'Associació de Víctimes de la Talidomida i a AMC Catalunya, dedicada a l'artrogriposis múltiple congènita.

Puga: "Hi ha poques maratons com aquesta"

La Marató d'Empúries s'ha presentat aquest dimecres al matí al Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, amb l'assistència de l'alcalde i el regidor d'Esports, Víctor Puga i Josep Bofill; el diputat d'Esports de la Diputació de Girona, Carles Salgas; i la directora del centre, Marta Santos.

Marta Santos: "És un plaer presentar la Marató, ens inicia la temporada d'esdeveniments de primavera i ajuda a remarcar els orígens d'aquesta prova; la sortida i arribada són en un escenari excel·lent"

Josep Bofill: "S'incorporen les llebres pels que vulguin donar un caire més competitiu. Incorporem el campionat minimalista i descalcista perquè teníem demanda. Esperem que no faci vent, els últims anys el temps no ha acompanyat"

Carles Salgas: "L'entorn és privilegiat, enhorabona per aquests 15 anys"

Víctor Puga: "Són 15 anys d'història; de maratons se'n fan poques i d'aquesta entitat no se'n troben. El que dóna prestigi és l'entorn"