El Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà ha alliberat dues òlibes a Sant Pere Pescador per protegir cultius de producció ecològica i integrada. Es tracta d'una prova pilot de la Generalitat per controlar de manera natural les poblacions de rosegadors que poden malmetre els cultius. Les òlibes, alliberades amb la tècnica del "hacking" (alliberament assistit), s´alimenten de talpons o ratolins, i eviten l'ús de pesticides i productes químics en l'agricultura.

Els dos pollets van néixer en captivitat al Centre de Fauna de Vallcalent, a Lleida, cedits per intentar que es reprodueixin en aquestes finques.

S'han portat fins a l'Alt Empordà al Centre de Fauna dels Aiguamolls. Els tècnics han fet un alliberament "suau" que consisteix en la col·locació de caixes-nius en diversos punts, en espais cedits per la col·laboració d'entitats i particulars. Així, les aus es poden anar adaptant progressivament al nou medi.

Durant les primeres setmanes disposen sempre d'aliment a la caixa-niu.

Les dues òlives s'han alliberat a la finca des Cortal Gran, dins el terme de Sant Pere Pescador.

L'actuació forma part de la prova pilot que s'ha posat en marxa en la gestió de les plagues. S'alliberen espècies concretes, que intervenen en la cadena alimentària, i serveixin per controlar la proliferació de plagues que podrien danyar els cultius.

El primer dels alliberaments va tenir lloc a la finca Mas Badia, al terme de la Tallada d'Empordà. Es va col·locar una caixa-niu amb tres pollets. Segons la Generalitat, els experts creuen que aquest any els tres exemplars s'han dispersat cap a altres espais propers a la finca perquè ja no han fet més ús de la caixa-niu.

La iniciativa va sorgir del treball conjunt, arran d'observar la problemàtica existent en diverses finques frutícoles amb els talpons, que poden malmetre considerablement els arbres més joves, rossegant les arrels.