El Cinema Las Vegas de Figueres, amb l'obertura avui de les quatre sales, ja funciona al cent per cent. Després de la inauguració el passat 6 d'abril, durant la qual només estava en funcionament la Sala 1, l'equipament havia tancat temporalment el diumenge 8 per acabar d'instal·lar les butaques i l'enllumenat a les tres sales del segon pis.

La cartellera programada des d'avui fins al dijous 26 d'abril inclou pel·lícules que es projectaran en les quatre sales. Són films en català, castellà o en versió original subtitulada en català de temàtiques diverses: Miss Dalí, La Casa Torcida, Las leyes de la termodinámica, Un lugar tranquilo i Lady Macbeth en són algunes. També programa sessions infantils el diumenge a les 12 del migdia ( Coco, Leo Da Vinci. Missió mona Lisa i Peter Rabbit).

El cinema, recuperat pel cineasta Ventura Pons i sota la direcció de Ricard Almazan, ha tornat a la vida divuit anys després des del seu tancament. Ahir els operaris encara treballaven intensament perquè estigués a punt per a la seva obertura aquest vespre.

El cinema, però, reneix adquirint altres usos. Amb el conveni d'usos que se signarà amb l'Ajuntament, l'espai acollirà actes, concerts, conferències i, fins i tot, podria esdevenir l'escenari de festivals cinematogràfics. Amb la rehabilitació de Las Vegas, Figueres recupera un dels cinemes del centre de la ciutat, un projecte que s'espera que dinamitzi l'entorn del carrer Sant Pau. Des del seu tancament per vacances del 2000, l'edifici va adquirir un estat d'abandó.

La Maria de Las Vegas

Per la seva gran sala, amb capacitat per a més de mil persones, hi va desfilar tota una generació de figuerencs -moltes parelles que l'aprofitaven per festejar- que ara veu la recuperació del cinema amb la il·lusió i mitificació amb què s'admira el passat.

«Las Vegas era el cinema més gran i més bonic que existia», recorda Maria Quera, de 83 anys, que en va ser taquillera durant 35 anys (des que va obrir fins que Quera es va jubilar). Les més de tres dècades venent entrades li ha donat el sobrenom de «la Maria de Las Vegas».

Eren quatre les taquilleres i «a vegades ens hi quedàvem una mica per veure un tros de pel·lícula», explica. Sempre eren les escenes finals, però «si ens ho repartíem bé entre les quatre treballadors, aleshores la podíem veure sencera».

Des que va deixar de treballar-hi, el cinema es va convertir en un edifici en desús on s'hi acumulava brossa i s'hi refugiaven persones sense sostre, tal com apunta Quera. «Quan el veia tan abandonat em feia molta pena, el sentia com si fos meu», explica.

L'única sala s'ha convertit en quatre espais diferenciats des d'on es projectaran diverses pel·lícules en cadascun d'ells. La sala principal, que es va estrenar el 6 d'abril, té una capacitat per a 458 espectadors, un aforament al que cal afegir-hi les localitats de les tres sales restants que en tenen 176, 121 i 90.