La tradició estableix que per Sant Jordi es comprin i regalin llibre i roses. A Figueres, però, aquesta diada han decidit posar en pràctica una experiència nova: substituir els llibres per persones que carreguen a les seves esquenes històries de superació personal.

El projecte l'ha liderat, amb el suport de l'Ajuntament de Figueres, la Xarxa de Convivència, una entitat creada fa vuit anys a Roses per fomentar la integració entre diferents col·lectius i que des de fa dos anys compta amb una delegació a Figueres. El seu promotor, Mohamed El Amrani, diu que la idea va néixer a Copenhagen fa uns anys i que va decidir exportar-la a l'Alt Empordà.

Es tracta d'una mena de prova pilot que no descarten impulsar a d'altres poblacions i que han volgut provar per primera vegada aprofitant la jornada d'avui. A partir de les cinc de la tarda, la plaça de l'Ajuntament de la ciutat s'ha convertit en una biblioteca humana on vuit dones han explicat a desconeguts les seves vivències i els problemes que han hagut d'afrontar al llarg de la seva vida.

És el cas de l'Iris Mar. Va partir diversos trastorns alimentaris fins que va tenir divuit anys. Entre ells, bulímia, anorèxia i afartaments. Fa uns cinc o sis anys que va "superar-los". Quan li van explicar el projecte no va dubtar i va decidir participar-hi. "Crec que és una iniciativa molt potent que permet conscienciar sobre uns trastorns encara molt desconeguts però que afecten a moltíssima gent", assegura. Els problemes li van canviar la vida i avui ha volgut explicar la seva lluita i també el seu triomf als assistents. Ho ha fet en forma de conte i en presència de la seva mare.

També hi ha participat l'Amal, una musulmana de Figueres que ha crescut aquí però que durant tot aquest temps ha viscut diverses situacions de discriminació que l'han fet sentir "diferent" i, alhora, han forjat el seu "caràcter".

No són les úniques. L'exregidora Mar Casas també s'ha convertit aquest dilluns en un llibre obert per narrar la seva història sobre com ha après a conviure amb un sol braç. Una altra de les participants ha explicat com la poesia la va ajudar a superar un càncer. 'Tranformant Figueres a través de l'art' o 'Del Marroc a Figueres' han estat les altres històries que aquesta tarda s'han pogut escoltar de primera mà i de la boca dels seus protagonistes.

Persones "anònimes"

El Amrani assegura que l'objectiu de la iniciativa és aconseguir que la ciutat "interactuï" i que persones "anònimes" es puguin asseure unes davant de les altres i conèixer-se. "Planteja una cosa molt senzilla i, a la vegada, molt poderosa", remarca.