Des d'habitacions amagades a darrere de la nevera, fins a suposats pous amb estances secretes a sota terra. No, no estem parlant de cap serial americà ni tampoc de cap pel·lícula policíaca. De fet, no cal ni tan sols anar gaire lluny perquè elements com aquests són els que es van trobar els agents dels Mossos d'Esquadra als Hostalets de Llers, la tranquil·la localitat alt-empordanesa on el clan Capirote tenia un dels seus amagatalls i on es cultivaven més d'un miler de plantes de marihuana.

L'Audiència de Girona continua escoltant dia a dia les diferents històries dels testimonis citats al judici del clan empordanès que pretenia convertir-se en una multinacional de la marihuana.

Tret d'inici a la testifical

Després d'haver-ho fet amb els 28 encausats, des d'aquest passat dilluns s'ha començat a citar com a testimonis els agents que van participar en el desmantellament, els quals no tenen massa dubtes que «tot plegat estava preparat i adequat per tenir cultius».

Durant la sessió d'ahir el focus es va posar concretament sobre l'habitatge ubicat a Hostalets, on es van detenir dues persones i del qual es van extreure més de 52 quilos de marihuana provinents de les diferents estances que contenien esqueixos.

En aquesta operació es va requerir la participació de la Unitat del Subsòl dels mossos, ja que una de les habitacions estava precisament sota terra i s'hi accedia a través «d'un fals pou». Un cop allà, en una estança de 50 metres quadrats i dos metres d'alçada, hi van trobar un cultiu massiu.

Un altre de les sorpreses va ser localitzada a darrere d'una nevera on hi havia una paret «molt ben dissimulada». Allà van poder accedir a un espai confinat de «difícil accés» on hi havia més plantes. Si en una cosa van coincidir tots els agents que van anar passant per la vista és que les instal·lacions trobades no tenien res de casual. Ventiladors, focus, instal·lacions elèctriques... en el que contemplen com un muntatge «professional».

Assistència a la baixa

Mentre que durant les primeres setmanes el judici va despertar l'interès de diversos mitjans de comunicació i va portar un gran nombre de públic a seguir les declaracions dels protagonistes, durant la jornada d'ahir l'ambient era ben diferent, començant per la mateixa sala de la secció quarta.

Els advocats dels acusats havien demanat des de bon principi que els seus clients poguessin tenir la possibilitat de no assistir durant la testifical, i així ho van fer.

Pocs acusats, menys agents, un parell o tres d'acompanyants i un únic mitjà de comunicació. El judici encara no s'ha donat per finalitzat i, de fet, no serà fins a mitjan maig que el jutge pugui deixar finalment el cas vist per a sentència.