Figueres ha emès un Ban d'Alcaldia per instar els propietaris a netejar les finques com a prevenció d'incendis i plagues. A partir del 20 de maig es faran controls i si detecten finques brutes se'ls farà pagar la taxa de 150 per l'incoació de l'ordre d'execució.

L'any passat es va posar en marxa un pla per lluitar contra el «nombre preocupant» de rates i coloms que ha aconseguit reduir la població de coloms, per exemple, en un 56%.

L'Ajuntament de Figueres recorda que cada any «amb l'arribada dels mesos d'estiu i la forta calor, ens trobem amb el risc de patir incendis en aquells indrets on proliferen la vegetació incontrolada, els residus acumulats i la brutícia en general». A més, aquestes situacions afavoreixen «la presència no desitjada d'aus, rosegadors i altres plagues que sovint generen greus molèsties als veïns».

El ban constata que «els propietaris de finques rústiques, solars i immobles amb patis interiors estan obligats a mantenir-los en condicions de neteja, salubritat, seguretat i ornament públic». Per això insten a desbrossar, netejar i arranjar les propietats si no estan en bones condicions i fer-ho de manera «immediata», així com « repetir aquestes accions amb la freqüència necessària per garantir el bon estat de conservació durant tot l'any».

A més, si són finques rústiques en contacte amb nuclis de població, edificis i instal·lacions, el ban informa que « caldrà garantir l'existència d'una franja de protecció al seu entorn de 25 metres d'amplada, lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida».

A partir del 20 de maig es faran comprovacions i adverteixen que «s'iniciaran els corresponents procediments administratius» si no s'han executat les accions de conservació i manteniment previstes a la normativa. La ciutat compta amb algunes zones més conflictives per la brutícia dels solars o bé per la presència d'abocaments incontrolats.

Des de l'Ajuntament porten a terme diferents actuacions, tant en l'àmbit de la neteja com del control de plagues per reduir els efectes que això genera i les queixes veïnals.