Una il·lustració que fa al·lusió a la Festa de l'Arbre de la ciutat en format de cartell de cinema és el disseny que encapçala enguany el programa de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres. L'obra ha estat dissenyada per la il·lustradora figuerenca Judit Frigola, qui desenvolupa la seva activitat en el camp de la il·lustració infantil i juvenil.

La il·lustradora va explicar en la presentació del cartell que la vegetació i, en concret, l'arbre de figuera, ocupa el primer terme i bona part de la imatge, ja que enguany se celebra el centenari de la Festa de l'Arbre de Figueres. Al centre de la imatge hi ha «una figuerenca que ens estén la mà amb orgull convidant l'espectador a gaudir de les activitats de fires i festes de la seva ciutat, que veiem al fons, i que són el punt de fuga de la imatge». A més, el cartell, tant pel tractament com per la composició, pretén recordar un cartell de cinema i ser «un petit homenatge al que crec que és un dels esdeveniments de l'any: la reobertura del cinema Las Vegas, com a lloc d'oci, cultura i nou equipament de la ciutat», va explicar Frigola.

El regidor de Cultura Popular i Festes, Quim Felip, va explicar que el cartell d'enguany segueix la tendència que es va iniciar amb el cartell de l'edició anterior, amb elements emblemàtics i representatius de la festa, dissenyats i il·lustrats per autors locals.

Precisament, la commemoració de la Festa de l'Arbre de Figueres serà una de les activitats que avui encetarà la programació de les Fires i Festes de la Santa Creu. A les deu del matí, l'alumnat dels centres d'ensenyament de la ciutat es donaran cita al parc Bosc per celebrar els 100 anys de la festa. Durant el matí es duran a terme un seguit de tallers per promoure la consciència mediambiental entre els més joves i per fomentar l'educació en valors. A més, cada participant s'emportarà un petit arbre de regal.

Ventura Pons, el pregoner

L'acte que obrirà oficialment les Fires i Festes de la Santa Creu serà el pregó, que tindrà lloc demà. Enguany, anirà a càrrec de Ventura Pons, director de cinema i promotor de Las Vegas, coincidint amb la reobertura i inauguració de l'emblemàtic cinema figuerenc i l'estrena aquest mes d'abril del film Miss Dalí, rodat a Figueres el 2017. Ventura Pons (Barcelona, 25 de juliol de 1945) és un director de cinema, guionista i productor català. Després de dirigir més d'una vintena d'obres teatrals, va rodar la seva primera pel·lícula l'any 1977, Ocaña, retrat intermitent, seleccionada oficialment per al Festival de Cannes. Amb 31 llargmetratges, 29 produïts amb la seva companyia Els Films de la Rambla, S.A., s'ha convertit en el director que més pel·lícules ha rodat en català i en un dels cineastes més coneguts de Catalunya.