L'Escala serà l'any vinent la Vila del Llibre de Catalunya, la cinquena població catalana que ostenta aquest títol. L'anunci es va fer a la Pobla de Segur, que n'és aquest any. Durant l'any hi haurà una programació cultural intensa amb l'eix central de Víctor Català, que l'any vinent farà 150 anys del seu naixement. Els organitzadors esperen donar visibilitat als escriptors i creadors «km 0» i portar «grans noms de les lletres del nostre país al festival literari que se celebrarà».

El regidor de Cultura de l'Ajuntament, Rafel López, que va participar a l'acte celebrat dissabte, va destacar que hi haurà una «planificació d'una gran quantitat d'esdeveniments culturals al llarg de l'any» amb una aposta per la cultura en un sentit ampli i transversal.

El director de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, Enric Bono, va explicar que hi haurà «a més d'editorials i presentacions de novetats, la vila farà arribar els llibres a tots els racons de l'Escala».

A partir d'ara, va dir Bono, «comença una feina d'investigació i descoberta del patrimoni, tant material com immaterial, per aconseguir que el booktown empordanès tingui la seva pròpia personalitat dintre la Xarxa».

A banda de les activitats que s'organitzin per al 2019, s'espera crear esdeveniments que perdurin.

El concepte de Vila del Llibre neix als anys seixanta a Gal·les en un poble pioner en aquest model, Hay-On-Wye. Avui és una proposta arrelada als cinc continents: fins a 47 pobles ja són booktown en països tan dispars com Japó, Malàisia, França, Estats Units o Austràlia. Una Vila del Llibre és un lloc que decideix apostar per un model de desenvolupament que atorga protagonisme al llibre.