Les històriques làmpades que l'Ajuntament de Figueres va cedir al Museu de l'Electricitat del municipi ja llueixen a les dependències de l'equipament cultural. Es tracta de tres de les dotze lluminàries que el consistori va donaral Fons Històric d'Endesa

i que en el seu dia van il·luminar racons i carrers de la ciutat.

Els nous elements, degudament restaurats i catalogats, s'exposen i completen així la col·lecció ja existent i mostren l'evolució de l'enllumenat públic de la capital de l'Alt Empordà.

L'alcaldessa, Marta Felip, va inaugurar dissabte al matí, juntament amb la directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, la mostra de les làmpades històriques. Tot i que el Museu de l'Electricitat és el «més petit» de Figueres i un dels «més desconeguts» de la ciutat, els objectes que s'hi exposen demostren l'evolució i el progrés de la societat, va assenyalar Felip.

La Rambla va ser el primer lloc de la ciutat que es va il·luminar i part de les lluminàries conservades i exposades pertanyen al passeig. Unes lluminàries que es poden veure «en tantíssimes imatges antigues de Figueres i que ara podran ser contemplades al Museu de l'Electriciat i ser recordades», va dir Felip.

Per la seva banda, la directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, va subscriure les paraules de l'alcaldessa i també va destacar la importància de «mantenir viva la història de la que formem part a través de la preservació i difusió del patrimoni industrial» que explica el procés de l'electrificació de la comarca de la mà de l'antiga «Hidro».

A més, amb motiu de la inauguració, es va organitzar una jornada de portes obertes al Museu per tal que els figuerencs poguessin conèixer de primera mà el patrimoni industrial que s'amaga rere la porta del carrer de Sant Josep número 21. Aquesta jornada es va complementar amb un seguit de tallers educatius a càrrec d'Endesa Educa.

L'Ajuntament de Figueres, a través d'Ecoserveis-Fisersa, va recuperar aquesta col·lecció de lluminàries dels seus magatzems municipals. Hi ha elements dels anys 40-50, ja desapareguts, com per exemple amb braços de fosa de tall vuitcentista, d'altres que són làmpades d'incandescència, d'altres amb un disseny específic dels anys 70 (procedents del carrer Peralada), projectors orientats amb reflector de mirall de vidre dels anys cinquanta (procedents de la plaça de l'Ajuntament), algunes peces procedents de la Rambla i, fins i tot, braços amb l'escut de Figueres pintat a mà originaris de l'antiga instal·lació de llums de gas del centre urbà i recuperats dels Caputxins als anys 90.

El Fons Històric s'ha encarregat de catalogar, inventariar, netejar i restaurar els elements donats més representatius per tal que ara s'exposin al Museu de l'Electricitat, on ja es mostren les primeres làmpades d'arc voltaic, que funcionaven amb carbons i que van il·luminar la Rambla de Figueres a principis del segle XX. De fet, una d'elles encara funciona i es va encendre durant la inauguració.

La voluntat del Museu és que aquest espai sigui dinàmic i amb rotació de continguts, de manera que les noves adquisicions tenen un paper molt rellevant per tal de completar la col·lecció que mostra l'evolució de l'enllumenat públic a la ciutat en els últims 100 anys.