Les Fires i Festes de la Santa Creu van encarar ahir la recta final amb la trobada de gegants a Figueres, que van començar a ballar a ritme de gralles i tambors pels volts de les cinc de la tarda.

Amb la cercavila i l´ambient festiu s´hi va barrejar la política. Part dels gegants lluïen llaços grocs, alguns duien estelades per capes i fins i tot van ballar al ritme del «Viva Puigdemont» (la cançó alemanya Es tanzt ein Bi Ba Butzemann que es va fer viral), tocat amb flabiol.

Les catorze colles participants plantaven els gegants a les quatre de la tarda al passeig Nou i una hora més tard s´iniciava la cercavila pel centre de la ciutat fins a la Rambla. Però abans van haver de passar per la plaça de l´Ajuntament, on cada colla va fer ballar les seves figures.

N´hi havia d´habituals de cada any, com Peralada, Roses, Lladó, Navata i Castelló d´Empúries, i d´altres vingudes de Tordera, Manlleu, Sant Joan de Vilatorrada, Ripoll, Molins de Rei, Girona, Barcelona, Castellbisbal i Puigventós.

Un dels moments més esperats va ser l´entrada a la plaça de l´Ajuntament de la colla local, els Amics dels Gegants de Figueres. Van ser els últims i, per tant, l´expectació encara va ser més alta. Els gegants Justa i Janet van arribar acompanyats de gegantons i bestiari i van oferir un ball àmpliament aplaudit pel públic.

Els gegants es viuen amb il·lusió

Centenars de persones, sobretot nens i les seves famílies, van viure ahir amb il·lusió la cercavila de gegants. I és que no és només una activitat que reuneix centenars de figuerencs, sinó que també atrau nombrosos veïns dels municipis de l´entorn.

A més, la cercavila d´ahir era un dels actes més esperats de la Festa Major, especialment després que divendres passat se suspengués la rua infantil per causes meteorològiques.

De fet, la cercavila de gegants es mantenia a l´expectativa del temps. De la meteorologia en depenia que fos més o menys lluïda, ja que en cas de pluja preveien arrecerar-se a l´envelat de la plaça Josep Pla.

Malgrat les gotes inicials a primera hora de la tarda, els núvols no van descarregar i la cercavila es va acabar celebrant amb total normalitat. Tot i això, la pluja, la fresca i el vent són uns clàssics de la Santa Creu.

La cloenda es va celebrar a la Rambla, on les catorze colles van tornar a plantar les figures i es van acomiadar de la ciutat.

La ciutat va celebrar així el penúltim dia de les Fires i Festes de la Santa Creu i per avui es preveu la rua infantil, si el temps no torna a fer la guitza, i la diada castellera. A la nit, l´estrena del piromusical al parc de les Aigües amb bandes sonores de pel·lícules clourà la Festa Major d´enguany.