Les excavacions arqueològiques a l'entorn de la basícia de Santa Maria de Castelló d'Empúries ja han acabat. L'última intervenció va consistir en els treballs de cobriment del jaciment arqueològic.

Els treballs van reprendre l'excavació arqueològica realitzada al mateix jaciment durant la primavera del 2017 amb l'objectiu d'aprofundir i completar els treballs de recerca històrica sobre el poblament altmedieval de Castelló d'Empúries.

L'any passat s'hi van localitzar unes restes arqueològiques i els treballs han permès confirmar la presència d'una necròpoli preromànica i localitzar el fossat de nivells de l'Alt Medieval (segles VIII-XI dC) que fins ara es desconeixien.

La intervenció arqueològica que va finalitzar a mitjans d'abril l'ha dirigit l'arqueòloga Anna Maria Puig Griessenberger, que va afirmar que continuaven apareixent tombes i sitges de l'església romànica.

Ara, un cop fet el treball de camp, és l'hora «d'interpretar aquest fossar». S'espera fer analítiques de carboni 14 de les tombes que han aparegut.

Aquesta excavació arqueològica, promoguda pel Museu d'Història Medieval de Castelló d'Empúries del Departament de Patrimoni Històric i Museus de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, ha suposat la continuació de l'excavació arqueològica realitzada al mateix jaciment durant la primavera de l'any 2017.

Durant els dies de l'excavació arqueològica, l'aparcament de vehicles ha quedat afectat, per la qual cosa no s'hi ha pogut estacionar.

A partir d'aquesta setmana i un cop finalitzades les tasques de cobriment del jaciment, ja es pot tornar a estacionar a l'aparcament de terra del costat de la basílica de Santa Maria.