Icones del gènere de terror, de mites i llegendes, els ratpenats són un dels animals més estigmatitzats. Durant segles se´ls ha relacionat amb la mort i els dimonis i han estat percebuts amb connotacions negatives. Però lluny d´aquest relat, els ratpenats són fonamentals per garantir l´equilibri de l'ecosistema, i és per això que compten amb un dels rangs de protecció més elevats a Catalunya.

Per protegir-los i garantir la seva permanència a la comarca, s´ha impulsat la construcció d´un refugi de bioconstrucció al massís de les Salines, a Maçanet de Cabrenys. Es tracta d´un projecte conjunt entre el Consorci de Salines Bassegoda, l´Ajuntament de Maçanet de Cabrenys i la Diputació de Girona que busca millorar la biodiversitat de la zona, sensibilitzar i promoure l´estudi i la recerca científica.

Una jornada de voluntariat organitzada pel Consorci Salines Bassegoda va donar dissabte el tret de sortida al projecte. Les primeres tasques van consistir a condicionar el camí d´accés al refugi que s´hi instal·larà i començar a obrir la rasa de fonamentació de l´estructura per a la nidificació de ratpenats.

Desaparició d´espais

Una de les principals problemàtiques amb què es troben els ratpenats de cova és la mancança de boscos madurs a la zona. «Ens falten arbres vells amb forats que serveixen d´amagatall perquè tant els ratpenats com altres animals hi nidifiquin», explica el tècnic en gestió forestal i membre de GISFERA Xavier Soler.

A més, la transformació del món rural també ha fet desaparèixer part dels amagatalls que els quiròpters utilitzaven en el mateix nucli urbà com ara forats i racons dels estables, tal com assenyala Soler.

El massís de les Salines representa una zona de canvi. Catalogat com a Espai d´Interès Natural (EIN), la seva àmplia varietat de flora propicia també una important biodiversitat en la fauna. Els ratpenats habiten en aquesta zona i en són una de les espècies protegides.

El refugi (de 3 metres d´alçada i 2,5 per 2,5 de planta) s´instal·larà a cent metres del santuari de les Salines, proper al riu i a la cova on la llegenda narra que un bou va trobar-hi la Mare de Déu.

S´espera que la proximitat amb aquest punt, on ja es coneix que hi habiten ratpenats, faciliti que s´instal·lin a la nova construcció. Però «el més complicat és que trobin el refugi», apunta Soler, per això s´hi col·locaran excrements de ratpenats, per atraure´ls fins l´espai per tal que hi nidifiquin. Es construirà amb materials «tan locals com sigui possible», assegura Oriol Ballús, bioconstructor de Rocamare, associació encarregada de la construcció del refugi que simularà una cova.

Estarà fet amb un fonament de pedra i morter de calç i per les parets s´usaran tovots (rajoles) de fang. Ja hi ha 500 rajols de terra crua fets que s'usaran per les parets del refugi.Es revestirà amb morer de calç. Per tal que la temperatura sigui òptima per als ratpenats s´hi faran unes finestres per a la seva correcta ventilació. El consorci preveu que l'edifici es comenci a aixecar entre juny i juliol i també preparen una xerrada a Maçanet per exposar el projecte.

Diferents espècies de quiròpters crien a les Salines. En són set: el ratpenat de cova, rater mitjà, de peus grossos, ratpenat d´orelles dentades, de ferradura mediterrani, de ferradura gros i el ratpenat de ferradura petit.

Controlador de plagues

Maçanet de Cabrenys és el primer municipi de la zona a introduir refugis de bioconstrucció als boscos per facilitar l´assentament dels ratpenats i lluitar contra plagues. Els ratpenats són uns grans consumidors d´insectes i s´espera que puguin mantenir a ratlla les plagues i els mosquits.

Així, l´alcaldessa de Maçanet de Cabrenys, Mercè Bosch, confia que actuïn també sobre la processionària. «S´ha vist que es mengen la papallona de la processionària, per això es vol introduir a l´espai de pinedes i reajustar la diversitat del nostre entorn», explica Bosch.

Divulgació i estudi

El refugi permetrà fer un seguiment de l´evolució dels ratpenats per part de científics i tècnics, però també servirà per a la sensibilització i divulgació. Poc abans del refugi s´hi col·locarà un plafó explicatiu sobre les seves característiques i els ratpenats que habiten a la zona. Podrà ser visitat per les escoles de la zona i també hi haurà la possibilitat d´incorporar un educador ambiental, assegura el Consorci.

Així també ho assenyala l´alcaldessa de Maçanet de Cabrenys, que insisteix en l´aposta per un turisme sostenible. El projecte permetrà estudiar-los i lluitar contra la processionària, però també conèixer l´entorn i «acostar a la gent uns animals que sempre han estat mal vistos», diu Bosch.

El projecte, que compta amb una subvenció de 16.000 euros per part de la Diputació, és només la primera pedra d´un seguit d´accions per afavorir la presència i cria de ratpenats.

Es volen instal·lar caixes niu dins el nucli urbà dels municipis del Consorci Salines Bassegoda. El projecte, però, està pendent de rebre finançament per part de la Diputació.