Figueres és ciutat turística des de l'1 de juliol de 2012. Els establiments ubicats a la zona autoritzada que se situa al centre poden obrir també els diumenges i festius des del diumenge de Rams fins el 31 de desembre. L’àrea on poden obrir se situa en des de la plaça de l’Escorxador, Pujada del Castell, una part del carrer Nou i carrer Sant Pau on es concentra el gruix més important del comerç, una gran part petit comerç.

La mesura es va impulsar amb la idea que anés consolidant-se progressivament i durant un temps es van organitzar activitats cèntriques els caps de setmana per animar en la mesura. Des dels inicis, però, obren gairebé només les franquícies, i no totes.

El president de Comerç Figueres, Lluís de Anguera, va explicar a Diari de Girona que defensa la necessitat que els negocis del centre obrin el festiu. És «un repte aconseguir que les botigues treballin més hores per atraure més visitants», explica i tenir més marge davant les grans superfícies. Els inquieta la petició dels negocis de Vilatenim. Consideren que «si l'obertura ha de fer que vingui més gent i que la ciutat s'ompli, ens hauríem d'asseure amb les grans superfícies» per tal de teixir sinergies i que el petit comerç no en surti perjudicat.