Polèmica amb la comercialització de la Mare de Déu de Montserrat com a caganer del pessebre. Es tracta de la iniciativa de l'empresa de Torroella de Montgrí Caganer.com, que cada Nadal incorpora nous personatges públics i que aquest any ha escollit la Moreneta, juntament amb altres com el papa Francesc o el president Tarradellas. La secretaria de la Conferència Episcopal Tarraconense, que engloba els bisbes de les deu diòcesis de Catalunya, ha criticat la figura perquè la veu una "falta de respecte" cap al símbol religiós que representa. Una crítica que ha causat la sorpresa del dissenyador de la figura, Marc Alós, que ha negat que la representació del caganer tingui "cap sentit pejoratiu". També ha descartat retirar-la del mercat, entre altres coses, perquè també compta amb defensors.

Els bisbes "lamenten profundament que s'utilitzi la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, patrona principal de Catalunya, com a element grotesc de les figures del pessebre". Ho valoren com una "falta de respecte" cap a un símbol religiós "molt estimat" per tots els fidels catòlics del país i que, al seu entendre, "no té cap justificació possible" ja que "fereix" els sentiments dels cristians i "de tota persona amb sensibilitat religiosa i educació". No valoraren l'ús de la imatge del papa Francesc.

El prior de Montserrat, P. Ignasi M. Fossas, s'ha sumat a les crítiques. El pesaebre, ha recordat, és "una representació popular del Naixement de Jesús, el Fill de Déu fet home" i la figura del caganer "és una derivació de mal gust". Fossas ha lamentat que ara es vulgui fer passar com a "típica" una cosa (el caganer) que és "signe de decadència". En aquest context, quan hi posen la Moreneta, sembla a més un "signe de poca sensibilitat i falta de respecte envers moltes persones que es poden sentir ferides en les seves conviccions".

Una tirada curta

Marc Alós, escultor pessebrista que elabora les figures, va manifestar ahir a Diari de Girona que l'enrenou de la Moreneta i els bisbes "ens ha agafat per sorpresa i a contrapeu". Per exemple, va destacar que quan van fer la presentació dels nous caganers per aquest Nadal, cap mitjà de comunicació va donar més rellevància a la figura de la Moreneta i, de fet, va comentar que alguns van haver de tornar ahir a enregistrar-la arran d'aquesta polèmica ja que no en tenien imatges. També va negar que sigui cap estratègia publicitària fonamentada en la polèmica ja que de la Moreneta n'han fet unes 250 figures per a la venda, quan, en altres personatges més mediàtics com esportistes, la xifra inicial arriba a unes 400.

Alós va descartar cap voluntat de ridiculitzar o menystenir la Moreneta ni cap dels personatges que representen: "Busquem personatges o icones destacats que s'ho mereixen". En aquest sentit, va subratllar que hi ha personatges com Einstein, Picasso o Gandhi o el drac del Parc Güell que també tenen el seu caganer. I va afegir que si tinguessin un sentit negatiu, "els polítics no voldrien el seu caganer".