El castell-palau de Peratallada compte les setmanes que li queden per reobrir les seves portes, després de deu anys tancat. Des de fa tres anys, l'arquitecte Joan-Albert Adell treballa en el projecte per rehabilitar tota la construcció, i perquè la reobertura es produeixi el pròxim estiu. Van ser els propietaris del castell, Carme de Robert i els seus fills, els que van contactar amb Adell per tirar endavant aquest projecte. El més pròxim i més factible econòmicament és la reobertura per a l'any que ve, perquè s'han de fer actuacions per garantir la seguretat, així com dotar de serveis i accessibilitat als visitants. El castell està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional i la propietat el vol obrir al públic. En tot cas, ara es farà una primera fase, ja que la reforma integral implica molt més treball i més esforç econòmic.

Segons ha explicat Adell, l'any 1964 el recinte va canviar de mans. Aquell mateix any s'hi va fer una intervenció de restauració important. El castell-palau va ser un espai d'estiueig i, posteriorment, es va convertir en restaurant i hotel, fins que el 2003 va tancar les portes. Una dècada de clausura que desperta l'interès de curiosos quan veuen que la porta està oberta i hi donen un cop d'ull per veure com és per dins i, si ja el coneixien, per veure què hi passa. Fa uns dies, se'n desmuntava la cuina.

L'any 2010, Carme de Robert i els seus fills van adquirir la part de la propietat que els faltava i van posar-se en contacte amb Adell per tirar endavant la restauració, molt necessària, del castell-palau.

Així, en aquests darrers tres anys han treballat en un pla director de rehabilitació del castell, que té l'objectiu de dotar-lo d'un aprofitament econòmic, motiu pel qual s'obrirà una primera part el pròxim estiu. El pla de rehabilitació ja ha estat aprovat pel Departament de Cultura i l'Ajuntament de Forallac està tramitant la seva inserció dins del Pla Especial de Peratallada i del planejament urbanístic municipal. Es preveu ?exe?cutar les obres entre els mesos de març i juny de l'any que ve.

L'arquitecte Joan-Albert Adell considera que la reobertura del castell beneficiarà tota la localitat, ja que permetrà que Peratallada "capitalitzi el seu principal atractiu". La intervenció necessària per poder obrir inclou, per exemple, el subministrament elèctric, desbrossar, habilitar-hi lavabos i accessos, garantir la seguretat i consolidar els elements mobles que té, com ara pintures murals del romànic. El pla director contempla una segona i una tercera fase.

Dins de la primera, també s'actuarà a la torre de l'Homenatge, la del castell fortificat. La fortificació és l'origen de l'actual recinte i ja és citada per primera vegada el 8 d'abril del 1065 com a castro de Petra Taliata. No obstant això, la seva ocupació és molt anterior, ja que en el subsòl del castell s'hi han trobat ceràmiques romanes i preromanes. L'altra part de la construcció, el palau, data dels segles XIII i XIV.

Durant les tasques d'estudi, es va fer un sondeig del subsòl que va revelar que dins del recinte del castell-palau hi havia un front d'explotació d'una pedrera de l'època romana.