La resolució judicial de la Biblioteca Central Comarcal de la Bisbal d'Empordà ja ha arribat, per sorpresa de les parts involucrades que no l'esperaven fins com a mínim l'estiu de l'any que ve. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s'ha pronunciat sobre el recurs d'apel·lació que va presentar l'Ajuntament contra la sentència que es va dictar en primera instància, de manera que ha confirmat l'enderroc parcial de l'immoble. Sí que salva una de les tres façanes que el jutjat contenciós administratiu número dos de Girona va dictar que havien d'anar a terra. D'altra banda, la sala del TSJC estableix que la sentència és ferma, de manera que no hi ha cap possibilitat de presentar recurs al Tribunal Suprem. En aquest sentit, la sala de l'Alt Tribunal català argumenta que no permet recórrer al Suprem perquè cap de les parts ha argumentat el seu posicionament amb lleis de caràcter estatal. L'alcalde, Òscar Aparicio (PSC), va manifestar ahir que, malgrat el nou revers per l'Ajuntament, "buscarem vies alternatives per complir la sentència sense haver d'enderrocar".

L'edifici que havia de ser la seu de la Biblioteca Comarcal es troba a mig fer. Les obres es van aturar el juliol de 2012 per problemes de finançament ja que la Generalitat no aportava la seva part. No obstant això, ja s'hi havien invertit 1,5 milons d'euros (1,3 milions aportats per l'Ajuntament, i 200.000 de la Diputació). A finals de desembre d'aquell any, s'hi va afegir la sentència del jutjat de Girona que ordenava l'enderroc de tres de les quatre façanes de l'immoble per una infracció urbanística: vulnerar l'article 125 del POUM de la Bisbal per a les edificacions aïllades, d'acord amb el qual els immobles han de deixar un marge d'almenys tres metres respecte dels límits de la parcel·la. Una distància que no es respectava.

L'Ajuntament va recórrer el veredicte al TSJC, que, amb una agilitat que ha sorprès, ja s'ha pronunciat mantenint la raó al veí denunciant, Josep Sabater. En tot cas, redueix de tres a dues les façanes que s'han de retirar: així, el TSJC permet conservar la que dóna a l'escorxador perquè les dues parcel·les llindants són del mateix propietari (l'Ajuntament) i formen part del mateix projecte. Les que han d'anar a terra són la sud (carrer Abat Oliva) i l'est.

L'alcalde va comentar que dimarts els arquitectes redactors del projecte van estudiar in situ el que s'hi havia de fer per valorar econòmicament el que s'ha de tirar a terra. L'enderroc, però, podria suposar més canvis: per ser Biblioteca Comarcal, la Generalitat exigeix una superfície mínima "i el projecte és just" per la qual cosa potser s'hauria de fer una sala annexa. Aparicio va afegir que mirarà de seguir negociant per no haver de tirar a terra res.