La Junta Rectora del Parc Natural manté els 40 membres

El Govern català acorda la seva creació sense cap canvi en les entitats i ens que la formaran

16.01.2014 | 07:35

El Govern català va acordar ahir, a proposta del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), la creació de la Junta Rectora del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, així com la regulació de la seva composició, de les seves funcions i del règim jurídic de funcionament d'aquest òrgan. La composició és manté amb els 40 integrants que va determinar inicialment el decret de creació d'aquesta Junta Rectora, malgrat que fou un dels aspectes als quals diverses entitats van presentar al·legacions, per excés o per carència. En tot cas, els 40 membres que tindrà són de les mateixes institucions, entitats i administracions que en el drecret, van informar ahir fonts del DAMM.

Per exemple, el sindicat agrari Unió de Pagesos va al·legar que considerava que la Junta tindria masses membres. Així, considerava el sindicat que la representació dels sectors socials a la Junta s'hauria de limitar a les entitats més representatives de cadascun dels tres sectors que proposaven: un agrari amb les organitzacions més representatives del sector i les principals comunitats regants; un de científic i ambiental; i un tercer amb els sectors pesquer, de caça, turístic, cultural, recreatiu i propietat privada.

Quant a les entitats ecologistes, l'Associació de Naturalistes de Girona, la IADEN-Salvem l'Empordà i l'Associació Fòrum l'Escala-Empúries consideraven que en les entitats que l'integraran no representen tots els actors del territori, alhora que 40 membres són massa i que també hi havia massa veus locals. Gent del Ter també manifestava que la representació d'entitats i organitzacions està "desequilibrada a favor de les entitats que s'aprofiten de la figura del Parc per als seus negocis o interessos particulars i es desfavoreixen aquelles que vetllen pel Parc, pel patrimoni natural i cultural".

Aquestes peticions, doncs, no han estat ateses i ni s'ha reduït ni incrementat el nombre de membres, ni hi ha hagut ni entrades ni sortides. La Junta està integrada per 8 ajuntaments (Torroella de Montgrí, Pals, Bellcaire d'Empordà, l'Escala, Palau-sator, Ullà, Fontanilles i Gualta), 20 entitats i organitzacions i 12 representants de la Generalitat i altres administracions públiques.

Entre les funcions específiques que ha de desenvolupar la Junta destaquen establir les disposicions reguladores del Parc Natural, proposar el programa d'actuació i la memòria anual de gestió, el pressupost anual d'acord amb les prioritats d'inversions en infraestructures i serveis dins l'àmbit del Parc Natural, entre d'altres.

Enllaços recomanats: Premis cinema