Els missatges dins d'una ampolla de vidre no són exclusivitat del mar i les platges. A Sant Feliu de Guíxols, les obres per traslladar a la façana del carrer del Mall de l'antic Hospital Municipal un transformador elèctric de la placeta de Sant Joan han permès descobrir una ampolleta amb un document mecanografiat al seu interior que es trobava a l'interior d'una paret. L'escrit de dos fulls és centenari (està datat el 19 de novembre de 1913) i recull un episodi de la història d'aquest edifici: la junta administradora de l'Hospital deixa constància de l'inici de les obres de remodelació d'aquest sector de l'immoble, uns treballs finançats per Emília Llagustera Surís amb l'objectiu d'adequar l'espai a sales per a malalts tuberculosos, segons han relatat des de l'Arxiu Municipal, que conservarà el document perquè el puguin consultar els veïns per a finalitats culturals i de recerca.

L'ampolla la van localitzar la setmana passada operaris de l'empresa Mugadas, encarregada de les obres. Es tracta de dos documents escrits a màquina en què, entre d'altres assumptes, s'informa que aquesta part de l'Hospital es va construir el 1845 i que Emília Llagustera, que va morir el 14 de maig de 1913, s'havia "ofert a costejar les sales per a tuberculosos amb els seus accessoris". La seva defunció "sense tenir ultimats tots els tràmits" -segueix relatant el manuscrit- va comportar que la voluntat filantròpica de Llagustera hagués de ser ratificada pels seus "hereus de confiança".

També es recull que les obres van començar el 5 de novembre de 1913 i els tècnics que hi van participar, des de l'arquitecte que en va redactar el projecte fins al paleta, fuster, cerraller i lampista que el van executar. Detalla els membres que aleshores composaven la junta de l'Hospital i que "l'assistència als malalts, la toaleta i neteja està a càrrec de les Germanes Carmelites de la Caritat, sent la Superiora Da. Dorotea Font". L'Ajuntament estudia alguna manera de recordar aquesta troballa en aquest lloc. No obstant això, l'escrit trobat apunta al peu de pàgina que una "còpia igual es troba a flor de ciments d'una de les pilastre de l'arqueria que existeix a l'hort", oferint-ne la localització exacte, pendent de veure la llum.