El monestir romànic de Sant Miquel de Cruïlles (Baix Empordà) serà visitable a partir de l'estiu. Des del 2008 s'han portat a terme diferents intervencions al monument que han permès, per exemple, la recuperació de pintures medievals. Ara les darreres obres estan a punt d'acabar. Aquestes es basen en consolidar l'estructura del conjunt i s'han centrat especialment en el campanar, que amenaçava amb ensorrar-se. "S'ha buscat que el conjunt sigui segur per poder-lo obrir la gent", ha explicat el director dels serveis territorials de Cultural, Antoni Baulida. A més, s'han evitat les filtracions d'aigua, s'ha fet una rampa d'accés per la part posterior i s'han repicat algunes parets interiors.

El monestir de Sant Miquel de Cruïlles és una de les obres més representatives del romànic a Catalunya. Des del 2008, ha estat objecte de diverses obres de rehabilitació que, entre d'altres, han servit per pavimentar el conjunt i també per recuperar pintures amagades sota la calç de les parets.

Els estudiosos creuen que totes les parets del monestir van arribar a estar pintades segles enrere, però la majoria s'han perdut amb el pas del temps. No obstant això, s'han conservat algunes restes com una representació del petó de Judes o una altra escena on es poden veure dos lleons enfrontats. Les pintures murals, que han estat rehabilitades, es troben a l'absis central i al transsepte nord del monestir.

Les darreres obres de consolidació

Des de fa mig any, i gràcies al programa Romànic Obert de "la Caixa" que ha pagat íntegrament les obres, s'estan duent a terme treballs per consolidar l'estructura del temple. Amb un pressupost de 400.000 euros, els treballs se centren en la consolidació de la base del campanar i l'escala interior, que es creu que podria haver quedat afectat per un terratrèmol al segle XV. També s'han treballat en la cara nord per evitar filtracions d'aigua, s'han refet els esgraons de l'entrada i s'ha construït una rampa d'accés per la part posterior esquerra.

A més, també s'ha fet un estudi arqueològic a l'antiga necròpolis que ha servit per determinar l'existència de tombes de diferents èpoques, les més antigues datades al segle X. "Aquí s'ha fet un treball superficial però serveix per apuntar que hi ha un estudi interessant a fer a la zona de la necròpolis", ha assenyalat Baulida.

Aquestes darreres obres avancen a bon ritme i la intenció és que estiguin acabades abans de l'estiu. El director dels serveis territorials de Cultura ha explicat que el conjunt està gestionat pel Consell Comarcal del Baix Empordà a qui el Bisbat en va fer una cessió. La intenció és que el conjunt obri portes i sigui visitable a partir de l'estiu. "La voluntat del consell comarcal és aprofitar la riquesa del monestir per fer-hi coses potents culturalment", ha destacat Baulida, que reconeix que no s'ha volgut obrir al públic fins que les obres que garanteixen la seguretat del conjunt no s'han fet. Els darrers serrells sobre el projecte van passar per la comissió de Patrimoni al desembre, que en va donar el vistiplau.