El Departament d'Economia i Coneixement ha convocat la subhasta pública de totes les finques procedents de l'herència intestada dels germans Anlló, que inclou els vuit antics hotels i quatre habitatges situats al municipi de Sant Feliu de Guíxols. Els inversors que estiguin interessats a licitar per algun dels lots de la subhasta tenen temps fins al proper 21 de març per presentar les seves ofertes, en sobre tancat, a la Direcció General del Patrimoni de la Generalitat. L'obertura dels sobres es farà el proper 8 d'abril, en un acte obert al públic. Els hotels, en la primera subhasta, tenen un import global de 4,8 milions d'euros, xifra que es redueix en un milió d'euros en al segona, ja que el preu es rebaixa un 20% (veure la taula adjunta).

Els immobles, que es distribueixen en 12 lots separats, tenen un preu total de sortida mínim de 4,4 milions d'euros (d'acord amb els preus de la segona i quarta subhasta, que es faran el mateix dia). Els hotels i un habitatge surten en primera i segona convocatòria, mentre que els altres tres immobles, que havien quedat deserts en dues licitacions anteriors celebrades els mesos d'abril i juliol de l'any passat, se subhasten per tercera i quarta vegada. D'acord amb la normativa d'aplicació, la tercera convocatòria manté el preu de sortida de la segona i la quarta presenta una reducció del 15%. Aquests tres lots tenen un preu de sortida conjunt de quasi 600.000 euros en la tercera subhasta i de mig milió si s'arriba a una quarta.

Pel que fa als edificis hotelers, el nou Pla urbanístic del municipi defineix que els hotels Avenida, Rex II, Mediterrani i Montserrat poden canviar a ús residencial; mentre que el Regina, el Panorama i Les Noies-Rex I continuen tenint un ús exclusivament hoteler. Finalment, l'antic Hotel Regente està qualificat pel nou planejament com a residencial protegit.

Amb la venda de tots els lots, la Generalitat preveu obtenir un mínim de 4,4 milions d'euros. D'acord amb la legislació vigent que regula les herències intestades, aquests diners s'hauran de destinar a projectes d'assistència social o institucions culturals preferentment del municipi o la comarca d'on tenia la darrera residència el causant. Un cop l'herència estigui totalment liquidada, la Junta Distribuïdora d'Herències, un òrgan col·legiat del qual formen part la Generalitat i les corporacions locals, en aquest cas, de Sant Feliu de Guíxols, serà l'encarregada d'obrir la convocatòria pública perquè les entitats interessades hi puguin participar com a beneficiàries, han informat fonts del citat Departament.

La Generalitat és titular de l'herència dels germans Francisco i Juan Anlló Bou des de l'any 2004, després que tots dos morissin el 2002 sense testament i sense descendents, ascendents ni família coneguda fins al quart grau de consanguinitat. El seu patrimoni immobiliari estava format per diversos hotels, cases, pisos i places d'aparcament a Sant Feliu de Guíxols i a Barcelona. El 4 d'octubre del 2012, l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va aprovar la modificació del planejament urbanístic per tal de donar viabilitat econòmica als immobles situats al seu municipi.

Aquesta no és la primera vegada que la Generalitat subhasta béns procedents de l'herència dels germans Anlló. En convocatòries anteriors, l'Administració va adjudicar tres finques que estaven situades a l'avinguda Diagonal de Barcelona i quatre places d'aparcament al municipi de Sant Feliu de Guíxols.

Arran de la convocatòria de la subhasta, el vicealcalde de Sant Feliu de Guíxols, Pere Albó, va manifestar que "aquesta és una notícia llargament esperada per la ciutat i en aquest sentit volem expressar la nostra satisfacció". Tanmateix des de l'Ajuntament es vol advertir que s'estarà molt atent a tot el procés. El consistori fa una crida a la Generalitat per tal que actuï amb agilitat, i no permeti més aturades.

L'Ajuntament ha insistit en la transcendència per a la ciutat de la gestió d'aquest patrimoni intestat: en primer lloc, perquè tancat perjudica el potencial comercial, turístic i de desenvolupament econòmic del centre de la ciutat; i, en segon lloc, perquè ha de significar un nou impuls en l'oferta hotelera. Cal recordar que els hotels van quedar tancats l'any 2003 i que la situació d'indefinició d'aquests 11 anys ha significat un greu perjudici per tot Sant Feliu de Guíxols.

Quant al destí dels diners, l'Ajuntament ganxó recorda el projecte del Museu Thyssen i les inversions pendents en les dues residències municipals.