Els torroellencs Maria Batlle i Miquel Sala van decidir el 1974, quan tenien 24 anys, unir-se al projecte de la creació del Partit dels Socialistes de Catalunya; 40 anys després, el matrimoni ha pres la decisió d'abandonar-lo com a rebuig al posicionament de la direcció del partit en contra de la consulta independentista del pròxim mes de novembre. Batlle es mostra molt crítica amb dirigents del partit: "Dubto que la gent que venim del principi poguem votar-los. S'ha acabat l'esperit fundacional". Una decisió que han pres Batlle i Sala, dos històrics militants, i que mostra del descontentament que la direcció del PSC ha provocat a part de les bases (cosa que ha motivat també la renúncia d'alguns regidors, com és el cas de tres edils de Pals).

La ja exmilitant socialista recorda, com a integrant de la fundació del partit, que van afiliar-se quan la formació era clandestina i que va nodrir-se de persones que provenien de diferents moviments socials per la llibertat: Batlle i Sala, per exemple, formaven part d'Acció Rural Catòlica. Si un principi estava clar en la constitució del PSC, després d'anys de dictadura, fou la de defensar la llibertat i la democràcia. No obstant això, Batlle no ho veu reflectit en l'actual partit, als responsables del qual acusa d'haver-se convertit en "sucursalistes del PSOE", d'estar interessats únicament en ocupar una cadira i que "s'han oblidat de posar-se al dia". I recorda que el PSOE, en el congrés de Suresnes (França) de l'octubre de 1974, va reconèixer el dret d'autodeterminació de les nacionalitats que integren l'Estat espanyol.

L'oposició a la consulta sobiranista convocada per la Generalitat ha estat el punt determinant que ha motivat la renúncia d'aquests dos històrics militants a seguir formant part del PSC. Així, basats en el principi democràtic, Batlle defensa que "la consulta no ens hauria de fer por si de veritat creiem en la democràcia".

Però a part de la consulta, hi ha d'altres aspectes que han desil·lusionat a Batlle, com no plantejar-se les llistes obertes o tirar endavant una nova llei electoral. "És una casta -insisteix la torroellenca- i no és el que volem els que vam fer aquest partit. Nosaltres volíem ser autocrítics i democràtics".

Tot i una militància de bona part de la seva vida, Batlle afirma que "em sento alliberada deixant el PSC: m'estimo més que me recordin per haver marxat que no pas per encara ser-hi".

La torroellenca responsabilitza la cúpula socialista de Catalunya de la situació actual del partit i apunta que "des de Montilla i Chacón, les coses han canviat totalment: no han fet ni han volgut fer cap pedagogia a Madrid per canviar les relacions amb Catalunya".