Dos socialistes torroellencs posen punt i final a 40 anys de militància

Deixen el PSC en discrepar totalment de l'oposició del partit a la consulta sobiranista

26.01.2014 | 06:52
Dos socialistes torroellencs posen punt i final a 40 anys de militància
Dos socialistes torroellencs posen punt i final a 40 anys de militància

Els torroellencs Maria Batlle i Miquel Sala van decidir el 1974, quan tenien 24 anys, unir-se al projecte de la creació del Partit dels Socialistes de Catalunya; 40 anys després, el matrimoni ha pres la decisió d'abandonar-lo com a rebuig al posicionament de la direcció del partit en contra de la consulta independentista del pròxim mes de novembre. Batlle es mostra molt crítica amb dirigents del partit: "Dubto que la gent que venim del principi poguem votar-los. S'ha acabat l'esperit fundacional". Una decisió que han pres Batlle i Sala, dos històrics militants, i que mostra del descontentament que la direcció del PSC ha provocat a part de les bases (cosa que ha motivat també la renúncia d'alguns regidors, com és el cas de tres edils de Pals).

La ja exmilitant socialista recorda, com a integrant de la fundació del partit, que van afiliar-se quan la formació era clandestina i que va nodrir-se de persones que provenien de diferents moviments socials per la llibertat: Batlle i Sala, per exemple, formaven part d'Acció Rural Catòlica. Si un principi estava clar en la constitució del PSC, després d'anys de dictadura, fou la de defensar la llibertat i la democràcia. No obstant això, Batlle no ho veu reflectit en l'actual partit, als responsables del qual acusa d'haver-se convertit en "sucursalistes del PSOE", d'estar interessats únicament en ocupar una cadira i que "s'han oblidat de posar-se al dia". I recorda que el PSOE, en el congrés de Suresnes (França) de l'octubre de 1974, va reconèixer el dret d'autodeterminació de les nacionalitats que integren l'Estat espanyol.

L'oposició a la consulta sobiranista convocada per la Generalitat ha estat el punt determinant que ha motivat la renúncia d'aquests dos històrics militants a seguir formant part del PSC. Així, basats en el principi democràtic, Batlle defensa que "la consulta no ens hauria de fer por si de veritat creiem en la democràcia".

Però a part de la consulta, hi ha d'altres aspectes que han desil·lusionat a Batlle, com no plantejar-se les llistes obertes o tirar endavant una nova llei electoral. "És una casta -insisteix la torroellenca- i no és el que volem els que vam fer aquest partit. Nosaltres volíem ser autocrítics i democràtics".

Tot i una militància de bona part de la seva vida, Batlle afirma que "em sento alliberada deixant el PSC: m'estimo més que me recordin per haver marxat que no pas per encara ser-hi".

La torroellenca responsabilitza la cúpula socialista de Catalunya de la situació actual del partit i apunta que "des de Montilla i Chacón, les coses han canviat totalment: no han fet ni han volgut fer cap pedagogia a Madrid per canviar les relacions amb Catalunya".

El Baix Empordà

Més de 350 gossos i d´una vintena de gats abandonats durant el 2017 al Baix Empordà

Palafrugell és la localitat que registra una xifra més alta, seguida de Palamós, Sant Feliu de...

El PSC denuncia que el govern de Palafrugell vol controlar l´oposició

El PSC denuncia que el govern de Palafrugell vol controlar l´oposició

El regidor Juli Fernández afirma que han emès una circular en la qual «s'obliga» als tècnics a...

Augmenten un 20% els viatgers que agafen el bus que va a les platges de Begur

La remodelació del servei de transport en autobús a les platges de Begur per a la...

Demanaran que es faci un referèndum sobre la festa amb vaquetes a Torroella

Demanaran que es faci un referèndum sobre la festa amb vaquetes a Torroella

El PDeCAt i els independents COET forcen la convocatòria d'un ple extraordinari per debatre...

El còctel Rambo tornarà aquest dissabte a la discoteca Les Teules de Pals

El còctel Rambo tornarà aquest dissabte a la discoteca Les Teules de Pals

Carles Bisbe avança que intentarà celebrar la 30a edició d'aquesta mítica festa a la platja de...

Enllaços recomanats: Premis cinema