El Consorci de les Gavarres ha redactat un pla especial del massís de les Gavarres que ha de tenir la funció d'ordenar-ne els usos, concretar el desenvolupament del territori i coordinar les polítiques públiques. El pla ha de definir els criteris de gestió i objectius de conservació i té una visió a llarg termini. Entre els objectius, hi ha el de delimitar l'espai amb criteris de conservació, afavorir-ne un ús sostenible dels recursos i cohesionar l'ordenació urbanística. El pla ha estat remès als ajuntaments que integren el massís i, encara que no ha estat aprovat inicialment, l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro presentarà al·legacions al document que ha rebut, segons ha confirmat el regidor de Medi Ambient i representant municipal del consistori cristinenc al Consorci de les Gavarres, Jordi Oriol.

La principal problemàtica que hi veu l'Ajuntament cristinenc és Romanyà de la Selva i, concretament, la urbanització que s'hi volia desenvolupar i que va quedar aturada per la seva inclusió dins dels límits de l'Espai d'Interès Natural de les Gavarres. El Pla especial de Romanyà es va aprovar a la dècada dels 60 i va suposar, de facto, el desenvolupament d'una urbanització en uns terrenys qualificats com a sòl no urbanitzable. Amb la legislació posterior, la urbnització es va consolidar amb 104 parcel·les, la majoria els quals no estan edificades. Segons Oriol, amb la inclusió dels terrenys a l'EIN, van passar a ser sòl rústic, de manera que el seu desenvolupament va quedar descartat.

Els diferents governs que han passat per Santa Cristina han intentat canviar la restricció urbanística en aquest indret, de manera que l'actual Ajuntament reclamarà que es pugui urbanitzar o que en les cases ja existents s'hi puguin executar obres. Oriol, que considera el pla especial "molt restrictiu" per les urbanitzacions, entén que és la darrera oportunitat per solventar aquesta situació.