Ports de la Generalitat anunciarà en les pròximes setmanes la resolució del concurs per la concessió de l'explotació de la dàrsena esportiva del port de l'Estartit. La licitació, per 30 anys més cinc de prorrogables, ha rebut una única candidatura, la del Club Nàutic Estartit, que hi desenvolupa l'activitat des de l'any 1961. La concessió de l'espai es va acabar el maig del 2013 i, a l'octubre, Ports de la Generalitat va convocar el concurs, que en breu es resoldrà. El director del Club Nàutic, Eugeni Figa, ha explicat que l'entitat ha presentat a la Generalitat un projecte executiu que puja més de deu milions d'euros en inversions que financen amb recursos propis. Pel termini de la nova concessió, contempla quatre milions d'euros més d'inversió en obres de reposició, i cinc en inversió ordinària. En total, 19 milions d'euros d'inversió.

Quant al nombre d'amarratges, el director del Club Nàutic ha concretat que el projecte contempla la seva reducció: dels 671 actuals a 643. Aquesta disminució és conseqüència del fet que els amarratges seran més amples amb l'objectiu que les embarcacions que hi hagi siguin d'una mitjana d'entre vuit i deu metres d'eslora (actualment, el 65% de les embarcacions tenen una eslora inferior als vuit metres, cosa que condiciona l'estacionalitat dels seus viatges al bon temps de l'estiu).

Eugeni Figa ha destacat que el projecte del Club és fonamenta en set eixos, com ara l'adaptació al canvi climàtic (els molls s'apujaran una mitjana de set centímetres), la minimització de l'impacte de l'activitat sobre el medi natural, l'accessibilitat desaparcebuda i l'eficència energètica, entre d'altres. En tot cas, l'eix central pel director és la integració del port amb el poble: es contempla un passeig a l'espigó de contradic i de garbí perquè "no sigui una barrera per apropar-se al mar" i l'ampliació del moll comercial, on el Club projecta un centre de descoberta i de porta d'entrada a la reserva de les Medes.