L'acusat de cremar la seva parella a Calonge l'octubre de 2006 va ser ahir declarat culpable. El jurat el va declarar culpable d'assassinat, avortament, incendi i danys. Però, a més, a Miguel Sánchez se li obrirà una nova causa perquè ahir, després de la dissolució del jurat va ventar un cop de puny al fiscal, Víctor Pillado. Un Mosso d'Esquadra i un familiar de l'agressor el van acabar reduint i, després d'emmanillar-lo, quan el magistrat-president va reprendre la vista, va anunciar que enviaria l'agressió al jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia perquè investigui un delicte d'atemptat a l'autoritat, que comporta penes d'entre dos a cinc anys de presó.

Miguel Sánchez ja es va enfrontar a un veredicte l'any 2009 pel mateix cas. En aquella ocasió, el van absoldre perquè el jurat popular el va declarar no culpable. El fiscal va recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va anul·lar el veredicte i va obligar a repetir el judici.

Ahir, durant la lectura del veredicte, l'acusat es va anar posant cada vegada més nerviós. Primer va començar a sospirar i a rebregar el jersei que duia a les mans. Després, va mirar de forma amenaçadora i, finalment, un cop dissolt el jurat, va rebotir una ampolla d'aigua que duia contra terra i es va abraonar cap al fiscal, a qui va ventar un cop de puny. Com que l'acusat no està en presó provisional perquè en el primer judici el van absoldre, no estava emmanillat ni custodiat pels Mossos d'Esquadra.

Un cop acabat el judici, es va fer una vista durant la qual el fiscal, Víctor Pillado, va demanar que Miguel Sánchez ingressi de forma immediata en presó per diversos motius: perquè hi ha "evident" risc de fugida i perquè l'han declarat culpable de delictes molt greus. El lletrat de la defensa, Benet Salellas, es va oposar a la petició i va anunciar que renunciarà a la defensa i representació de l'acusat pels "greus fets" que han passat a sala amb el fiscal.

El fiscal va demanar que condemnin Miguel Sánchez a 20 anys de presó mentre la defensa demana que li imposin una pena de 10 anys, 9 mesos i 1 dia. En l'últim torn de paraula, el processat va dir que és innocent i que el fiscal l'ha tractat "sense escrúpols".

El jurat popular no es va creure la versió de l'acusat i el va declarar culpable dels quatre delictes dels quals l'acusava el fiscal: assassinat, avortament, incendi i danys. Segons va declarar provat el tribunal, el 8 d'octubre del 2006 Miguel Sánchez va ruixar amb benzina la seva parella embarassada de tres mesos i va calar foc al pis que compartien a Calonge.

El veredicte ressalta que hi ha diversos testimonis que van sentir com la víctima, abans de morir, deia que el seu xicot l'havia cremat viva. El jurat també ha recollit que en el darrer torn de paraula el processat va dir que estava "molt penedit". Tot i que no va acabar la frase i va intentar corregir-la, el jurat popular ha considerat que es tracta d'una autoinculpació. Per 8 vots contra 1, el tribunal ha resolt que l'home va actuar amb crueltat perquè li va infligir patiments innecessaris a la víctima.

A més, també han declarat provat que l'acusat va provocar un incendi que va posar en risc la salut de la resta de veïns i que va provocar desperfectes valorats en més de 16.000 euros al pis on la parella vivia de lloguer.

El jurat també ha conclòs que al processat li han d'aplicar un agreujant de parentiu, perquè va matar la seva dona, i dos atenuants: un de dilacions indegudes perquè el cas ha trigat quasi cinc anys a arribar de nou a judici i un altre de pena natural, perquè ell també va patir cremades.