L'Ajuntament de Calonge (Baix Empordà) invertirà aquest any 1,5 milions d'euros (MEUR) per acabar la reforma del castell medieval i rentar la cara al passeig marítim de Sant Antoni. Per fer-ho, el consistori tirarà del superàvit que ha anat acumulant, i que fins ara es trobava bloquejat per l'estat espanyol. La quantitat anterior es dividirà a parts iguals entre els dos projectes (750.000 euros per a cadascun). Al castell, la inversió permetrà acabar-ne la reforma de l'interior, pendent des de l'any 2000. I al passeig marítim, se substituiran els fanals i es construiran tres placetes que faran la funció de mirador cap a la badia. En total, aquest any el consistori destinarà 2,45 MEUR a inversions.

L'equip de govern de l'Ajuntament de Calonge portarà al ple d'aquest dijous una modificació de crèdit, que permetrà afrontar les dues grans obres del mandat: la reforma del castell medieval i la millora del passeig marítim de Sant Antoni. La modificació permetrà incrementar substancialment les inversions previstes per aquest 2014, que es triplicaran amb escreix. En concret, es passarà dels 700.000 euros previstos inicialment als 2,45 MEUR.

La modificació del pressupost que es portarà demà a ple preveu, doncs, incrementar el capítol d'inversions en 1,75 MEUR. Aquesta quantitat correspon a una part del superàvit que el consistori ha anat acumulant en els últims exercicis. Fins ara, però, aquestes quantitats no es podien fer servir, perquè l'estat espanyol havia de dictar a quins projectes municipals es podien destinar.

Ara, un cop la normativa vigent ha permès desbloquejar una part del superàvit, l'Ajuntament de Calonge disposa d'aquests 1,75 MEUR per destinar-los a inversions. Això permetrà no només engegar altre cop les obres del castell i reformar la façana marítima, sinó també estendre la xarxa de fibra òptica al municipi.

De tots els diners que ara s'incorporaran al capítol d'inversions, el consistori en destinarà 750.000 a acabar la reforma del castell medieval que presideix el centre del poble. L'any 2000 es va engegar una remodelació integral del complex, però les obres van quedar a mig fer per una desviació del pressupost en l'execució de l'obra.

Des d'aleshores, la part exterior del castell -el pati d'armes- s'ha pogut fer servir per a actes públics, però l'interior es troba a mig fer i està tancat. Ara, amb aquests 750.000 euros es reprendrà i s'acabarà la reforma, que farà possible que el castell es pugui obrir completament i sigui del tot visitable.

Fanals i miradors al passeig

Pel què fa a la reforma del passeig marítim, la segona de les obres importants del mandat, l'Ajuntament també hi destinarà 750.000 euros. Els treballs permetran substituir els fanals que actualment hi ha entre el passeig i la platja, i que obstaculitzen la vista de la badia. Se'n col·locaran de nous al centre del passeig -a la zona enjardinada- que també permetran reduir el consum elèctric.

A més, la remodelació també inclou construir tres placetes entre el passeig i la platja, que serviran de miradors i permetran ampliar l'espai públic a la zona. La resta del pressupost anirà a parar a millorar la senyalització i a instal·lar sistemes automàtics per regular el trànsit al passeig marítim de Sant Antoni.

Per últim, els 250.000 euros restants de la modificació de crèdit es destinaran a estendre la xarxa de fibra òptica de banda ampla a tot el municipi. L'Ajuntament assegura que això permetrà "atreure inversions" i permetrà que "les empreses, els edificis públics i els habitatges" tinguin connexions a Internet d'última generació.