El Servei Provincial de Costes de l'Estat a Girona va ordenar el passat mes de març la paralització d'unes obres que l'hotel Eden Roc estava desenvolupant a la zona del domini marítimo-terrestre, que s'estaven realitzant sense permís. O almenys no consta a l'Ajuntament que en tingués. Segons ha informat el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat al veí que va denunciar les obres, s'ha detectat moviment de terres, formigonat per fer una terrassa i la construcció d'un mur. Tot en l'àrea del camí de ronda, que és de domini públic. L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Joan Alfons Albó (CiU), ha concretat que no és el primer problema de caire urbanístic que es troben amb el responsable de l'hotel Eden Roc en aquest establiment, i en un altre que regenta: l'hotel Bellevue. Malgrat aquesta actuació de tirar pel dret sense demanar els pertinents permisos, l'alcalde també ha destacat d'aquesta persona que "és un bon hoteler".

Els fets van ser denunciats a les administracions per un veí de la zona, que va veure el moviment a la zona que afectava el camí de ronda. Així, segons consta en l'escrit de Territori i Sostenibilitat, el passat 19 de març, el vigilant del Servei Provincial de Costes a Girona va ordenar que s'aturessin unes obres que consistien en l'abocament de sorra i formigonat per fer una terrassa. Posteriorment, l'Ajuntament va trametre a la Generalitat la informació que tenia sobre aquestes obres, en què també es va detectar la creació i ampliació de murs.

Ara, segons ha explicat la regidora de Disciplina Urbanística, Dolors Ligero (CiU), toca a la Generalitat resoldre aquest cas. L'alcalde ha afegit que ha demanat a l'administració catalana que actui amb contundència i ha ofert l'Ajuntament per a què dugui a terme l'enderroc del que sigui il·legal.

Territori i Sostenibilitat també informa al denunciant que el 8 d'abril, la propietat de l'hotel Eden Roc va sol·licitar l'autorització per repartir sorra en la zona formigonada (es retira a final de la temporada i s'emmagatzema perquè no se l'endugui el mar, explica Territori i Sostenibilitat). L'establiment hoteler també va demanar permís per fer obres de manteniment per tapar un forat en un tram d'uns vuit metres quadrats, obert per l'erosió del mar. Sol·licituds que s'estan tramitant.

L'alcalde ha precisat que aquest no és el primer conflicte urbanísic que tenen amb l'Eden Roc, una situació que atribueix al tarannà del seu responsable. Un exemple és el de l'hotel Bellevue, que gestiona la mateixa persona. L'Ajuntament li va obrir un expedient de restauració de la realitat física alterada i un altre sancionador per obres d'ampliació de l'establiment sense llicència.

El cas, ha comentat Ligero, va acabar als jutjats. Per un costat, el jutjat va desestimar l'expedient de restauració perquè entenia que no es podia demostrar que ha?gués rebaixat el terra. Una decisió que no comparteix la regidora ja que en el projecte l'espai era un soterrani, però s'hi han fet obertures, motiu pel qual l'Ajuntament ha recorregut. Per l'altre costat, el jutjat ha estimat l'expedient sancionador, que puja més de 20.000 euros per acumulació de multes, ha explicat Ligero.