El govern municipal de l'Ajuntament de Palafrugell (PSC i CiU) ha creat la unitat dins de la Policia Local anomenada "Lima" amb l'objectiu de lluitar contra els delictes de menor envergadura, com pot ser el tràfic de drogues en quantitats petites o robatoris menors. L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández (PSC), ha manifestat que és una àrea de la prevenció i seguretat ciutadana que "volem potenciar", mentre que el regidor de Governació, Lluís Pujol (CiU), ha destacat que aquesta unitat ha de permetre detectar delictes que "són molt díficils" de localitzar quan els agents de la Policia Local van uniformats. Precisament, la principal característica d'aquesta unitat és que vesteix de paisà, de manera que poden passar desapercebuts i enxampar els delinqüents in fraganti. El regidor ha definit aquest nou grup policial com un "servei per eradicar el petit tràfic de drogues".

Lluís Pujol ha explicat que la idea de creació d'aquesta unitat de paisà la té des que va accedir al càrrec de regidor de Seguretat Ciutadana, l'any 2011. I, de fet, ha apuntat que aquesta unitat ja funciona des del 2012 en període de proves, però que ara l'ha consolidat la Junta de Govern local amb la seva creació oficial. En aquest sentit, el batlle ha apuntat que aquesta aprovació del govern dóna de contingut a la unitat Lima, reglamentant-la, especificant les seves funcions i qui n'és el responsable.

Lluís Pujol ha comentat que la unitat es va posar en marxa el 2012 arran d'un seguit de petits robatoris de carteristes que es van produir en el mercat setmanal dels diumenges. Diversos agents van fer inspeccions vestits de paisà per aconseguir eradicar la presència dels lladres. Des d'aleshores, han fet altres actuacions lligades amb el tràfic de drogues al detall o, per exemple, també en la lluita contra el "botellón" a la platja del Canadell de Calella. En aquest sentit, tant el regidor com el batlle han destacat que aquestes actuacions "han donat bons fruits", de manera que ara s'ha decidit fer un pas més i institucionalitzar la unitat policial. També compta amb la plena implicació del cap i el sotscap de la Policia Local.

El regidor ha precisat que la unitat està integrada per sis agents, si bé també poden desenvolupar altres tasques dins del cos de la Policia Local. Lluís Pujol ha explicat que la unitat Lima funciona com si fos policia judicial, és a dir, fer tasques d'investigació de delictes en l'àmbit local. En aquest sentit, ha concretat que aquesta tasca sempre haurà d'estar coordinada i en col·laboració amb els altres cossos policials per als casos en què la investigació superi els límits del terme municipal de Palafrugell.