Les paraules de Josep Pla ressonaran durant vuit hores de lectura continuada al Teatre Municipal de Palafrugell (Baix Empordà) amb motiu de la celebració de Sant Jordi. És el particular homenatge que des de fa onze anys dedica aquest municipi al seu escriptor més il·lustre. Des de les dotze d'aquest migdia fins a les vuit del vespre més de 300 lectors llegiran fragments de 'Petits assaigs sobre França', inclòs a 'Sobre París i França', volum IV de l'Obra Completa. El manifest d'enguany esta dedicat al català. En ell es denuncia una "ofensiva política" contra aquesta llengua i es demana "fermesa" al Govern i als partits polítics davant aquests atacs així com un paper actiu de la ciutadania.

Per onzè any consecutiu, el Teatre Municipal de Palafrugell ha acollit uns 300 lectors que de forma voluntària s'han ofert per llegir fragments de Josep Pla, l'escriptor més important del municipi. Des de les dotze del migdia i fins al vuit del vespre s'han escoltat fragments de 'Petits assaigs sobre França', inclòs a 'Sobre París i França', volum IV de l'Obra Completa. Enguany, s'ha convidat a una vintena de persones que parlen francès i que viuen al municipi a llegir els últims fragments.

Un manifest de defensa del català

El tret de sortida de la lectura continuada ha estat el Manifest de San Jordi, que ha llegit el primer tinent alcalde de Palafrugell, Albert Gómez. Es tracta d'un text reivindicatiu proposat des de la Comissió de direccions del Consell Escolar Municipal sobre la defensa del català.

El text ha recordat un manifest redactat per set professors universitaris catalans a la revista 'Els Marges' l'any 1979 que portava per nom Una nació sense estat, un poble sense llengua. En ell, denunciaven les amenaces que patia la llengua en aquell moment. Els impulsors del manifest consideren que trenta anys més tard, les seves paraules són encara vigents: "Que els detenidors del poder polític de l'Estat espanyol maldin d'una manera o altra, per destruir la llengua i la consciència de les nacions sotmeses al seu jou ha estat de sempre una constant històrica i, per tant, que continuï complint-se avui dia és un fet que no ha d'estranyar ningú".

En el manifest, també es fa esment a la polèmica aprovació de la LOMQE del ministre Wert, el LAPAO i el menysteniment lingüístic a les Illes Balears alhora que es demana "fermesa" al Govern i a les forces polítiques davant l'"ofensiva política" contra el català. També subratllen que està a mans dels ciutadans "no fer cap pas enrere" per la pervivència del català i la cohesió social del país.

Per la seva banda, l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, ha recalcat que aquest any cal defensar més que mai la llengua catalana com a signe d'identitat del país. "És un tema que ja hauria d'estar superat però veient l'actitud de Madrid fa més necessària aquesta unitat i actes com aquest cada cop són més importants".