Els submarinistes de la Guàrdia Civil han recuperat aquest dilluns al migdia el cos del submarinista mort a la Cova dels Arquets, situada a una milla de l'Estartit. Al voltant de dos quarts d'una, l'equip de rescat ha arribat al port de l'Estartit amb el cos sense vida de l'home, de 62 anys.

Els treballs s'han desenvolupat més ràpid del previst en un principi per l'equip d'espeleobusseig de la Guàrdia Civil. La cova dels Arquets està a uns vuit metres de profunditat i el cos de la víctima es trobava situat a uns 47 metres més endins d'on va ser localitzat aquest diumenge el seu company, de 53 anys, en estat crític després de sobreviure més de 20 hores gràcies a una bossa d'aire.

Els submarinistes del grup especial d'activitats subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS) han aconseguit extreure el cos del submarinista cinc minuts abans de les dotze del migdia i una mica abans del previst. Malgrat tot, la immersió ha estat "laboriosa" i amb unes condicions de treball "terribles", segons paraules del responsable de l'operatiu, Fernando Aguirre, a causa dels problemes de visibilitat.

La cova on va quedar atrapat el submarinista mort es diu dels Arquets i està situada a una milla del port de l'Estartit (Baix Empordà). Segons ha explicat Aguirre, és una cova molt visitada pels submarinistes perquè hi ha molta fauna i vegetació aquàtica. Això sí, només fins als primers 40 metres, que estan cartografiats de forma bàsica. El que va conduir a la mort del submarinista va ser que ni ell ni el seu company, rescatat en vida pels GEAS en l'operatiu de recerca d'ahir, van saber retornar després d'endinsar-se a través d'un pas estret que hi ha al final. Aquesta zona, que fa uns 40 metres més de longitud, té una gran dificultat tècnica, perquè el terra passa de ser sorrenc a fangós i hi ha greus dificultats de visibilitat.

Un "excés de confiança" i falta de coneixements d'espeleologia

La Guàrdia Civil ho atribueix a un "excés de confiança" dels submarinistes però sobretot a la falta de formació i coneixement de tècniques d'espeleologia. Tampoc duien el material adequat i no van fer el més important, traçar una corda de seguretat que els permetés trobar el camí de retorn sense problemes, amb o sense condicions adverses.

Aguirre ha volgut subratllar que els tres submarinistes eren grans experts, amb més de 700 hores d'immersió, sempre anaven junts i no eren "gens temeraris" perquè prèviament es preparaven i planificaven les rutes. Havien visitat la cova diverses vegades però es desconeix per què aquest cop dos d'ells van decidir anar més enllà i endinsar-se a través del pas estret.

L'edat i menys capacitat pulmonar, factors en contra

Cal recordar que un dels tres submarinistes va sortir de la primera cova i va donar l'avís en veure que els altres dos companys no apareixien en superfície. Això va permetre engegar el dispositiu de recerca a través del grup especial d'activitats subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS). No va ser fins l'endemà, cap a les dotze del migdia que van localitzar el cos sense vida del submarinista recuperat aquest dilluns i el seu company.

Per sorpresa dels GEAS, aquest últim, de 53 anys i resident a Barcelona, estava viu després d'estar més de 25 hores a les fosques i respirant a través d'una bossa d'aire que hi havia a la cavitat, en una mena de llacuna. La seva situació era molt delicada, no només mental -estava molt desorientat i amb un alt nivell d'estrés- sinó també físicament, ja que estava deshidradat, amb hipotèrmia i amb una important intoxicació respiratòria pels gasos acumulats.

Després de cinc hores i 14 immersions, van aconseguir treure'l a la superfície. Actualment està ingressat a l'Hospital Josep Trueta i no es tem per la seva vida perquè evoluciona favorablement.

Entre els factors en contra de la víctima, veí de Gavà, hi ha que tenia 10 anys més que el seu company i per tant amb unes condicions respiratòries inferiors. "Tots dos van arribar a la llacuna vius però no van poder aguantar igual la intoxicació dels gasos i finalment la víctima es va desmaiar i va morir ofegada", detallava aquest dilluns Aguirre.

Dues fases d'immersió més per treure el material i recollir informació

Un cop recuperat el cos, el següent pas de l'equip dels GEAS serà extreure tot el material dels submarinistes -la de la víctima i una bombolla del que va aconseguir salvar-se-, per ser analitzat en la investigació que s'ha obert per aclarir els fets. També es farà una tercera immersió per recollir i treure tot el material així com les cordes que els submarinistes de la Guàrdia Civil han instal·lat per treballar en plena seguretat. Aquest últim aspecte és molt important ja que es vol eliminar qualsevol rastre que pugui portar a pensar a futurs submarinistes que aquell pas estret és una zona segura i evitar així noves incursions a la zona. Durant aquestes últimes immersions, que es faran al llarg de la tarda si les condicions es mantenen favorables, s'aprofitarà també per cartografiar degudament la zona que es desconeixia fins ara.