La Generalitat de Catalunya preveu declarar el claustre de Mas del Vent de Palamós com a bé cultural d'interès nacional, en la categoria de monument històric, aquesta mateixa tardor. A l'octubre es calcula que disposaran del segon estudi que hauria de permetre autentificar aquest monument.

A finals de l'any passat, la Generalitat va iniciar l'expedient per protegir el claustre de Palamós. Segons el director general de Patrimoni, Joan Pluma, esperen un segon informe sobre l'origen i autenticitat que està duent a terme el catedràtic d'Història de l'Art, Eduard Carbonell, va avançar ahir Ràdio Girona. En cas que fos original, i no una recreació històrica (els experts no es posen d'acord), es protegiria el claustre definitivament.

De fet, a efectes pràctics, el claustre de Mas del Vent ja està protegit, almenys provisionalment, a l'espera d'aquesta resolució definitiva. En concret, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar a l'octubre de l'any passat una resolució per la qual per la qual s'iniciava el procés per declarar bé cultural d'interès nacional, en la categoria de monument històric, el claustre de Palamós. La notícia en si mateixa no era nova. A finals de setembre, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va demanar un segon informe (el primer va dir que el claustre era una còpia amb elements "poc rellevants") al catedràtic Carbonell i va encarregar alhora a la mateixa direcció general de Patrimoni que obrís l'expedient de protecció del claustre.

Així, la Llei 9/1993 de Patrimoni Cultural de Catalunya estableix en l'article número 9 que la incoació d'expedient "s'ha de publicar al DOGC i al BOE" i que llavors "comporta l'aplicació immediata i provisional del règim de protecció". Per tant, des de llavors la protecció va ser automàtica i significava la suspensió de qualsevol tramitació per part de l'Ajuntament de llicències d'edificació o enderroc i obliga la propietat a permetre'n l'accés als experts. Només el Departament de Cultura podria autoritzar, segons la llei de patrimoni catalana, la realització d'obres al recinte, sempre que no perjudiquin el monument. A més, obligarà a obrir-lo al públic determinats dies de la setmana.

Segons la legislació, la resolució de "l'acord de declaració de béns culturals d'interès nacional s'adaptarà en el termini de 18 mesos a partir de la data en què s'ha incoat l'expedient". La protecció segueix sent tant provisional, i l'expedient pot caducar, segons la llei, si passat el termini se sol·licita que s'arxivi. En el cas que el termini s'esgotés, no es podria tornar a iniciar l'expedient "excepte que ho demani el titular del bé". Per tant, la Generaliat, si vol protegir-lo, té temps fins a l'abril de 2015.