Platja d'Aro ha blindat els accessos a les urbanitzacions del municipi amb 14 càmeres de videovigilància que també incorporen lectors de matrícules. Els dispositius, que enregistren les 24 hores del dia, volen ser una eina per lluitar contra els robatoris i assalts violents. La instal·lació dels dispositius forma part d'un pla de seguretat que es completarà aquest octubre, quan es col·loquin cinc càmeres més (tres de les quals gravaran la zona més cèntrica i comercial de Platja d'Aro). En total, l'Ajuntament hi haurà invertit més de 300.000 euros. L'alcalde, Joan Giraut, subratlla que la instal·lació era "necessària" per combatre la delinqüència i incrementar la sensació de seguretat al ciutadà.

L'entrada en funcionament de les càmeres culmina un projecte engegat ara fa dos anys. Platja d'Aro té un terme municipal esquitxat d'urbanitzacions -n'hi ha fins a una desena- i algunes de les cases han estat objectiu dels lladres violents. La seva implantació es va precipitar el novembre del 2012, quan uns encaputxats van assaltar i matar, a l'interior del seu domicili, l'aleshores president de la patronal Foeg, Jordi Comas.

A banda d'això, el caràcter eminentment turístic del municipi comporta que, amb l'arribada de l'estiu, Platja d'Aro multipliqui fins a deu vegades la seva població (arribant als 100.000 habitants). I això, de retruc, també es tradueix en la necessitat d'intensificar la vigilància policial per evitar delictes (com ara furts, estrebades o robatoris a interior de vehicle).

El pla de seguretat que es va dissenyar el 2012 situava sobre plànol fins a dinou d'aquests aparells. En una primera fase, la que ara es tanca, ja se n'han instal·lat catorze. Aquestes càmeres, que han estat dos mesos en període de proves, es troben en cruïlles estratègiques, que donen accés a les urbanitzacions i zones més aïllades de Platja d'Aro. Entre d'altres llocs, se n'han situat a les entrades del Mas Nou, el Cim d'Aro, les Suredes, el Puig Romaní, el Mas Ros, Politur o Els Pins.

A més de captar tot allò que passa a la via pública, els dispositius també incorporen un lector automàtic de matrícules (de moment, durant aquests dos mesos, el sistema ja en té un milió d'entrades). Totes les imatges que s'enregistren s'envien automàticament a una sala de control situada a la seu de la Policia Local. Allà, els vídeos es guarden durant 30 dies i les matrícules, que s'entren en un sistema apart, fins a sis mesos.

El cap de la Policia Local de Platja d'Aro, David Puertas, explica que la lectura de matrícules té dos avantatges: "Per una banda, quan es cometi un robatori, si algun veí ens aporta una matrícula sospitosa, podrem resseguir la trajectòria d'aquell vehicle i fer-la servir com a prova". I per altra banda, gràcies al sistema, els agents podran entrar a la base de dades totes aquelles matrícules de cotxes coneguts per la policia que s'hagin fet servir per cometre delictes. "En el moment en què un d'ells passi per davant d'una de les càmeres, el dispositiu ens enviarà una alerta i podrem desplaçar patrulles a lloc", concreta el cap de la Policia Local.

De moment, durant aquests dos mesos, les càmeres ja s'han revelat efectives: han permès identificar cotxes sospitosos que feien servir un grup de lladres i lluitar contra els robatoris a interior de vehicle.

David Puertas també subratlla que les càmeres de videovigilància, en cap cas, entraran en col·lisió amb la intimitat de les persones.

En total, el cost de tot el projecte s'enfila a prop de 300.000 euros. D'aquests, 9.000 van ser per a l'estudi previ; 214.000, per a les catorze càmeres que ja hi ha en funcionament, i 70.000 més, per a les que s'instal·laran a l'octubre. L'alcalde, Joan Giraut, subratlla que són diners ben invertits.

El camí, però, no s'acaba aquí. La intenció de l'Ajuntament de Platja d'Aro és que, de cara a l'any vinent, s'estengui encara més el número de càmeres pel municipi (situant-ne de noves a zones més aïllades). El cap de la Policia Local afegeix que, amb les dinou càmeres i els seus corresponents lectors de matrícula, Platja d'Aro es converteix en un "municipi pioner no només a Catalunya sinó també arreu de l'Estat" a l'hora d'implantar un sistema de seguretat d'aquestes característiques.

Coincidint amb l'estrena de les noves càmeres, la Policia Local ha aprofitat també per passar balanç del dispositiu d'estiu a Platja d'Aro. En global, entre el 23 de juny i el 14 de setembre, el global de delictes i les faltes ha baixat un 10,4% (de 907 a 812).

Puertas ha concretat que, aquest any, s'ha intensificat el patrullatge a peu de carrer per combatre un tipus de delinqüència que "castigava" la població: els furts (sobretot, de carteres i bosses de mà). L'estadística policial revela com, durant els dos últims mesos, s'han aconseguit disminuir en més d'un 20% aquestes faltes i delictes (passant de 542 a 427). Puertas també ha destacat que, en part gràcies a les càmeres de videovigilància, els robatoris a interior de vehicle han baixat en un 36% (de 84 casos a 54) o que els robatoris amb violència i intimidació -sobretot, per aconseguir el telèfon mòbil- han baixat un 9,3% (de 32 a 29 casos).