L'expresident de l'Associació d'Amics de Fitor, Lluís Molinas, va lliurar diumenge a l'alcalde de Forallac, Josep Sala, la famosa gàbia que, segons s'ha transmès, podria haver tingut en el seu interior el cap d'un dels tres bandolers esquarterats per haver matat el capellà de Fitor, Joan Batlle, l'any 1817. El lliurament es va formalitzar durant el tradicional Aplec de Fitor. D'aquesta manera, Molinas donava compliment a la voluntat de la persona "anònima" que l'havia tingut amagada en la seva propietat durant més de 40 anys.

Aquesta gàbia de ferro era l'única que es conservava de les tres que es van posar penjades al voltant de l'església, però algú la va robar a principis dels anys setanta del segle passat i havia restat desapareguda fins que a finals d'octubre de 2012 es va retornar. Molinas va recordar la història de la gàbia i de com va anar a parar a les seves mans. Va explicar que un dia va rebre a casa seva un home de Palafrugell que li havia demanat de veure's perquè li havien fet un encàrrec. L'home, que li mereixia tota la credibilitat, li va explicar que feia d'intermediari d'una persona, amb el propòsit d'entregar-li un objecte històric. En cap moment, però, li va revelar el seu nom perquè es trobava sota secret de confessió. Segons Molinas, l'encàrrec li va fer el fill de l'home que havia sostret la gàbia.

L'alcalde, Josep Sala, es va mostrar molt satisfet i gratament sorprès pel retorn d'un objecte, envoltat de llegenda, del qual s'ha parlat molt. De fet, va recordar que és una de les històries que sempre s'expliquen al voltant de l'església i la rectoria de Fitor. Precisament, a l'interior de la recent remodelada església es pot veure la pedra sepulcral que es va col·locar al llindar de l'entrada, en record al rector Joan Batlle i del tràgic succés. Sala es va comprometre a conservar la peça i exposar-la al públic. Va dir que el millor lloc per fer-ho era a l'interior de la rectoria, juntament amb altres elements vinculats al conjunt patrimonial i natural de Fitor.