El Departament de Governació es mostra inflexible amb els punts de votació per la consulta sobiranista del pròxim 9 de novembre en els municipis que tenen nuclis disgregats, és a dir, només hi pot haver un únic punt on hi hagi urnes. Així, els veïns de l'Estartit que vulguin votar en aquesta cita s'hauran de desplaçar fins a l'institut de Torroella de Montgrí, malgrat que l'Ajuntament va intentar que Governació acceptés que ho fessin en el mateix lloc on són citats quan hi ha eleccions, al Consell Municipal de l'Estartit. En la mateixa situació es troba el municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, on l'Ajuntament volia que les urnes estiguessin en els tres nuclis en els mateixos indrets en què es troben les de les eleccions, però Governació ha determinat que només n'hi hagi a les escoles de Cruïlles.

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordon (CiU), va rebre ahir la contestació, negativa, a la petició perquè les urnes del procés participatiu sobre la independència també fossin presents a l'Estartit. Cordon va explicar que el passat dissabte el Consell Comarcal del Baix Empordà va acollir una sessió extraordinària del consell d'alcaldes per tractar el tema de les seus de la votació. Inicialment, Governació havia manifestat que els col·legis electorals per al 9-N serien únicament els instituts.

Davant la problemàtica que això suposava per als pobles que no tenien centre d'educació secundària (els votants s'haurien de desplaçar a pobles veïns), Governació va permetre als ajuntaments dels municipis sense institut a decidir un local per anar-hi a votar. No es deia res dels municipis amb localitats disgregades, com és el de Torroella de Montgrí, Cruïlles, Begur o Palafrugell.

Aleshores, el batlle de Torroella es va posar en contacte amb l'Associació de Municipis per la Independència perquè l'Estartit tingués un punt de votació. El mateix dissabte, l'AMI va comunicar a Cordon que Governació havia acceptat que aquests nuclis disgregats també tinguessin urnes el 9-N.

Amb aquesta informació, l'Ajuntament de Torroella va entregar dilluns al Consell Comarcal la documentació sobre les seus on es podria votar. La sorpresa li va arribar ahir quan la directora dels Serveis Territorials de Justícia, Isabel Ruiz, li va comunicar que l'Estartit no tindria urnes. Cordon va lamentar aquesta decisió respecte de l'Estartit -"i més si tenim en compte que és una Entitat Municipal Descentralitzada"-, per la qual cosa va enviar un correu electrònic de queixa a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, per aquest motiu i perquè no es permet traslladar les urnes de Torroella al Convent dels Agustins, on hi ha les meses electorals i és més cèntric que l'institut.

Ruiz va explicar ahir que des de Governació s'ha establert els instituts com a seu en els municipis que en tenen, com també passa a Platja d'Aro i Calonge, on els centres d'educació secundària són a Castell d'Aro i Sant Antoni, respectivament.

Als municipis disgregats sense institut, també hi haurà un únic punt. A Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, s'havien disposat els tres locals on hi ha els col·legis electorals, però finalment només hi haurà urnes a Cruïlles. L'alcalde Salvi Casas també va lamentar la negativa i les possibles conseqüències que pugui tenir en la participació.

Una altra problemàtica és la de Sant Feliu de Guíxols, on els dos instituts es troben en extrems de la ciutat, de manera que l'Ajuntament posava a disposició els edificis municipals com a seus per votar. El vicealcalde, Pere Albó (PSC), va comentar, però, que la Generalitat els havia manifestat que els va millor fer-ho en els seus edificis.