L'Ajuntament de Forallac ha demanat al Departament de Medi Ambient la cessió d'ús de la rectoria de Fitor, ja que el Consorci de les Gavarres, entitat que fins ara el gestionava, hi ha renunciat perquè no en podia assumir el cost de manteniment. El Consorci de les Gavarres va deixar de fer-se càrrec de la rectoria de Fitor l'abril de 2013.

El Consorci utilitzava l'edifici com a bar i punt d'informació de l'Espai d'Interès Natural de les Gavarres. El gestionava des del 2002 a través d'una concessió del Departament de Medi Ambient, que va comprar l'edifici el 2001 per destinar-lo a ús públic i evitar que algun particular pogués comprar-lo i privatitzar, han informat fonts de l'Ajuntament de Forallac, que han afegit que el tancament de la rectoria implica que els visitants s'hagin quedat sense els serveis que s'hi prestaven, però també que l'immoble estigui sense habitar. Això ha deixat sense vigilància permanent el valuós conjunt patrimonial que forma amb l'església romànica de Santa Coloma.

En aquest sentit, l'Ajuntament considera molt important que s'hi mantingui l'activitat, no només pels serveis, sinó també per evitar-ne la degradació. És per aquest motiu que ha iniciat les gestions amb la Generalitat per aconse?guir-ne la cessió. L'objectiu és destinar-la a donar suport, acollir o promoure activitats vinculades al patrimoni natural i cultural de les Gavarres, i garantir que hi hagi algú vivint-hi tot l'any.

La preservació i posada en valor del patrimoni local és un de les prioritats de l'acció de govern municipal. En el cas de Fitor, l'Ajuntament ja va aconseguir fa uns anys que el Bisbat de Girona cedís els terrenys que envolten l'església. D'aquesta manera es garantia el seu ús públic.