El vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm; el director de Banca d'Institucions de la Caixa a Girona, Josep Blanch; el director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona, Josep Cortadellas; el president del Consorci del Ter, Jordi Munell; i els alcaldes de Jafre, Colomers i Foixà, van presentar ahir els treballs que s'estan executant des del gener de 2014 per recuperar els terrenys fluvials afectats per l'incendi de l'any passat.

L'incendi de l'11 de novembre de 2013 va afectar l'espai Riberes del Baix Ter, des de la Resclosa de Colomers fins a l'Illa d'Avall, i va afectar el riu Ter i els hàbitats fluvials dels termes municipals de Colomers, Foixà i Jafre. L'incendi va cremar 551,05 hectàrees.

Els treballs, impulsats pel Consorci del Ter i finançats per la Diputació de Girona, l'Obra Social la Caixa i la Generalitat se centren en feines forestals per recuperar els boscos de ribera afectats. S'hi duen a terme actuacions com ara el control d'espècies invasores com la canya -propagadora de l'incendi- i plantacions de vegetació autòctona. També s'està recuperant l'itinerari de descoberta de l'Illa d'Avall i les basses temporànies creades gràcies al Projecte LIFE Riparia-Ter. S'actua en un tram de 3,5 quilòmetres de riu, on s'està treballant en 2,5 hectàrees de boscos fluvials afectats per l'incendi. S'està eliminant mitja hectàrea de canya i plantant 1.350 peus d'espècies d'arbres i arbustos autòctons.

El 26 de gener d'enguany es van iniciar les actuacions amb una jornada popular de recollida de deixalles i plantació de plançons, i està previst que finalitzin a finals de novembre. Aquests treballs els duen a terme set persones de la Fundació Onyar-La Selva, empresa que treballa amb persones en risc d'exclusió social. La Diputació de Girona a través del conveni de col·laboració amb l'Obra Social la Caixa i la Generalitat aporten 27.000 i 16.000 euros, respectivament, per poder executar les actuacions.