L´Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l´Heura segueix el seu camí perquè l´abocador il·legal de Vacamorta sigui clausurat, tal i com va ratificar el Tribunal Suprem el febrer d´aquest any. Així, a més de demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya personar-se en el procés d´execució de la sentència, el consistori baixempordanès ha sol·licitat l´aplicació de mesures cautelars, de manera que es tanqui l´abocador provisionalment -malgrat la sentència del Suprem que certifica la del TSJC que n´ordena el cessament de l´activitat, l´abocador segueix funcionant- i ha encarregat un informe per fer complir la resolució judicial de tancament, descontaminació i buidatge de l´abocador. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va concretar el passat mes de juliol que a l´abocador hi havia aleshores 2,2 milions de tones de residus i va mostrar la seva «preocupació» perquè el TSJC exigeixi l´execució de la sentència, tot i que es va comprometre a dur-la a terme.

Respecte de les manifestacions de Vila, el lletrat de la Plataforma Alternativa a l´Abocador de Cruïlles, Benet Salellas, ja va respondre que que la problemàtica que té la Generalitat és que «no saben com eliminar les tones de residus que hi ha fins ara», si bé també criticar que, malgrat la sentència de tancament, hi «continuen abocant».

L´Ajuntament de Cruïlles va encarregar el passat mes d´octubre la realització de l´informe del tancament, descontaminació i buidatge de l´activitat a CEPA (Centre d´Ecologia i Projectes Alternatius) per un import de 2.663 euros. L´alcalde, Salvi Casas, ha precisat que el document ja ha estat traslladat al Tribunal perquè el tingui en compte a l´hora de prendre la decisió sobre la clausura de l´abocador. Precisament, la Paac va proposar que CEPA realitzés aquest estudi que li ha encarregat l´Ajuntament de Cruïlles.

14 anys de batalla

La resolució del Suprem del 14 de febrer d´enguany va posar fi a una batalla judicial pel tancament de l´abocador, obert per primer cop el setembre del 2000 amb una autorització de l´Ajuntament. El febrer del 2003 fou clausurat per una sentència però va reobrir a l´abril d´aquell any amb una autorització de la Generalitat. Precisament, aquesta és l´autorització que ha anul·lat el TSJC. L´administració catalana, en tot cas, va intentar legalitzar l´abocador a través d´un pla especial.