L'empresa gestora de l'abocador de Vacamorta, Recuperació de Pedreres SL, va manifestar ahir la seva "sorpresa" pel comunicat que va difondre dijous al vespre el Departament de Territori i Sostenibilitat en què anunciava la disposició del conseller Santi Vila a aturar l'entrada de nous residus en aquesta activitat, en compliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia que n'ordena la clausura i la restauració de l'espai. L'ordre de clausura, provisional, ha de ser "imminent", va apuntar el Departament, si bé ahir les fonts desconeixien quan seria. L'alcalde de Cruïlles, Salvi Casas, va comentar ahir que des de Territori i Sostenibilitat li havien apuntat que serà la setmana que ve.

En tot cas, l'empresa Recuperació de Pedreres no entén la voluntat del conseller de tancar l'activitat quan "la gestió del dipòsit no produeix cap problema mediambiental ni per a la salut pública, i compta amb totes les autoritzacons requerides per a realitzar la seva activitat". Així, l'empresa obre la porta a una reclamació patrimonial per danys i perjudicis que li pugui ocasionar el tancament, que considera injustificat perquè disposa dels permisos per a dur a terme l'activitat.

En primer lloc, Recuperació de Pedreres precisa que la sentència que ordena el tancament de l'activitat anul·la una autorització ambiental que ja no és vigent. Aquesta sentència és del 23 de setembre del 2011, va ser dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i ha estat confirmada aquest mes de febrer pel Tribunal Suprem. L'empresa afegeix que l'anul·lació de l'autorització ambiental (que concedeix la Generalitat i que és indispensable perquè es pugui realitzar l'activitat) "es va basar en motius estrictament urbanístics, no ambientals".

En segon lloc, Recuperació de Pedreres recorda que l'activitat que es du a terme a l'abocador de Vacamorta està "emparada per una nova autorització ambiental de data 12 de juny de 2012 i pel Pla Urbanístic Especial Autònom de 30 de març de 2011". L'empresa detalla que tant l'autorització ambiental com el pla urbanístic són vigents i van ser aprovats pel Departament de Territori i Sostenibilitat (el qual va tirar endavant tant l'autorització com el pla especial malgrat que hi havia una sentència en contra; de fet, el pla especial pretenia regularitzar la situació urbanística que va motivar l'anul·lació de l'autorització ambiental).

En tercer i definitiu lloc, Recuperació de Pedreres assenyala que la secció tercera de la sala del contenciós administratiu del TSJC ha denegat la clausura de l'abocador que la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles va demanar com a mesura cautelar.