Les 29 barques d'arrossegament de Palamós -també les que pesquen gamba- es quedaran sense feinejar a partir de demà. Aquest és el quart any que fan veda amb l'objectiu de protegir les espècies. "Si pesquem els 12 mesos de l'any tenim els dies comptats", assegura el patró major, Francesc Benaiges. La veda és d'un mes per a les barques que pesquen peix i de dos mesos per a les que capturen gamba. De moment, només pararan les embarcacions d'arrossegament de Palamós, tot i que Benaiges confia que d'altres confraries també s'hi afegeixin per tal de garantir que es dóna un temps de repòs a les espècies a tot el litoral gironí. Els pescadors afronten l'aturada sense cap compensació econòmica.

A partir de demà, les 29 embarcacions d'arrossegament del port de Palamós es quedaran amarrades i sense feinejar. És una decisió que els pescadors prenen per garantir la conservació de les espècies. "Tenim una plataforma per pescar que és petita i l'hem de conservar, sinó tenim els dies comptats", ha manifestat el patró major, Francesc Benages. Les embarcacions d'arrossegament suposen el 70% de la flota del port palamosí i la gamba és la captura estrella.

La veda, que arrenca el dia 8, s'allarga un mes per a les embarcacions que pesquen peix i fins a dos mesos per a les barques que capturen gamba i que estan incloses en el pla de gestió de la gamba de Palamós. Benaiges ha explicat que és molt complicat tenir les barques dos mesos sense treballar i que, per tant, pel que fa a la gamba han decidit que faran les primeres cinc setmanes seguides i que les altres tres les faran alternades per poder sortir a feinejar i tenir alguns ingressos.

Mentre les barques no treballen, els propietaris de les embarcacions envien a l'atur els treballadors i aprofiten per fer manteniment de les naus. Ara bé, ha de seguir pagant l'amarrador i fer-se càrrec d'altres despeses ordinàries tot i no tenir cap ingrés. Per això, confien que puguin rebre alguna ajuda de la Unió Europea. "Tot i que sigui complicat des del punt de vista econòmic estem segurs que hem de seguir per aquesta línia", ha manifestat Benaiges.

De moment, només les embarcacions d'arrossegament de Palamós faran veda. Segons avança Benaiges, sap que a Blanes han decidit no parar i a Roses encara estan fent reunions per concretar què fan. El patró major de Palamós espera que les altres confraries també s'afegeixin a la veda perquè considera que té sentit fer-ho conjuntament per garantir que les espècies tenen un període de repòs al llarg de tot el litoral. "Que no pari tothom ens perjudica, si no anem tots a una malament", es lamenta.

La veda, beneficiosa

El patró major de Palamós ha explicat que ja comencen a notar els beneficis de la veda. A banda de les embarcacions d'arrossegament, a Palamós també hi ha barques d'encerclament (sardina i anxova, bàsicament), que justament ara acaben un mes de veda.

La confraria tancarà el 2014 amb uns ingressos entorn als 10 MEUR. Això suposa 1 MEUR més que el 2013, tot i que el nombre de tones capturades no ha augmentat massa (de 1.600 del 2013 a 1.800 enguany). Segons Benaiges, aquesta millora és fruit de la veda ja que, per exemple, els exemplars de gamba que capturen cada vegada són més grans i es paguin més cars. I, a més, aquesta situació s'ha aconseguit amb menys flota, ja que d'un any per l'altre s'ha passat de les 34 a les 29 embarcacions. "Amb cinc barques menys i treballant només nou mesos hem tingut més ingressos", ha remarcat.